Žitarice

Iako bi mnogima moglo zvučati šokantno, žitarice bi mogli smatrati nužnim zlom. Zašto? Zato što im neke karakteristike idu u prilog, a neke ne. Kronološki gledano, do otkrića poljoprivrede, naši davni preci, osim što ih gotovo da i nisu jeli, imali su velikih problema vezanih uz traženje, pripremu i skladištenje hrane. Ova zadanja dva pojma su im bila gotovo nepoznata. Tek otkrićem poljoprivrede i uzgoja žitarica, neke stvari su se promijenile, a bile su ključne za daljnji razvoj čovjeka.
To su mogućnosti lakog transporta hrane, skladištenja, jednostavne pripreme i ponovnog postavljanja novih nasada. Pričamo o žitaricama naravno.
No današnji ljudi ne hrane se istim žitaricama, kao i njihovi preci, one su bitno izmijenjene (raznim križanjima sorti i genetskim inženjeringom). Osim toga jedemo ih u bitno većim količinama. Zanimljivo je spomenuti da gotovo 1/3 populacije ima neki oblik intolerancije na gluten, a da toga možda nisu ni svjesni. Dakle mogli bi zaključiti da u žitarice jeftin izvor hrane koji mnogima (osjetljivim) ne nosi mnogo dobra. Jednako tako važno je definirati razliku između žitarica i pseudožitarica.