Zdrava prehrana vs “dijeta”?

Što je dijeta?

lat. diaeta – način života, uredan način života s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmaranje, njegovanje zdravlja …

A što je zdrava i uravnotežena prehrana?

Zdrava i balansirana prehrana jest ona koja uz dovoljnu energetsku vrijednost (čitaj: energiju potrebnu za život i normalno funkcioniranje u cjelini) opskrbljuje organizam svim potrebnim hranjivim tvarima.

Ukratko, hranjive tvari se dijele u dvije osnovne kategorije:

  • MAKRONUTRIJENTE – čine većinu onoga što pojedemo (kao što i samo ime kaže), to su uglikohidrati, bjelančevine i masti.
  • MIKRONUTRIJENTE – tvari, koje se u hrani nalaze gotovo u tragovima, no bez obzira na tako malen udio, čine ogroman utjecaj na zdravlje i normalno funkcioniranje organizma, to su vitamini i minerali.

Svi mi unosimo makronutrijente i mikronutrijente svakim zalogajem hrane koju jedemo, da ne bi bilo nikakve zabune. Ali pitanje je koji su izvori tih mikro- i makronutrijenata, koliko se ponavlja njihov unos svakim danom i koliko se pravilno izmjenjuju. Jednolična prehrana bazirana na industrijski obrađenim i rafiniranim namirnicama jedan je od najvećih problema prehrane suvremenog čovjeka. Da bi prehrana bila zdrava, nužan preduvjet je da bude uravnotežena, što znači da mora biti raznolika kako bi sadržavala sve hranjive sastojke potrebne za zdravlje pojedinca.

Ovime želimo istaknuti da danas ljudi pogrešno shvaćaju značenje riječi dijeta, jer pod pojmom dijeta najčešće podrazunijevaju niskokalorične režime prehrane ili prehranu koja se bazira na određenoj skupini namirnica, odnosno potpunom  isključivanju nekih skupina namirnica neophodnih za normalne tjelesne funkcije. Pravi smisao riječi dijeta zapravo je umjeren i zdrav način života, kao što je na početku ovog članka i istaknuto. A zdrava i uravnotežena prehrana je jedan od aspekata urednog načina života.