Zdrava prehrana, savjeti i trikovi

Zdrava prehrana ne uključuje samo pojedine namirnice, koje će vas spasiti od problema koje imate ili vas čekaju. Pojam zdrave prehrane obuhvaća više različitih pristupa prehrani te bi točnija definicija bila zdrav stil života. U nastavku ćemo vam sugerirati odakle početi ako se želite zdravo hraniti:

1#  20% hrane uzrokuje 80% problema

Ovdje je bitno spomenuti 3 osnovna procesa koja nam oblikuju život, a to su unos hrane, njezina apsorpcija (iskorištenje) i eliminacija neprerađenih komponenti iz organizma. Bitno je uspostaviti kontrolu nad unosom hrane i dozvoliti organizmu da sam uspostavi ravnotežu. Savjet: definirajte što vam smeta i uklonite uzroke problema.

2# počnite s doručkom

Tretirajte doručak kao osnovni obrok u danu od kojeg sve počinje i posvetite mu maksimum pažnje. Planirajte svoje obroke unaprijed i pripremite se za situacije u kojima bi mogli pojesti nešto “krivo”.

3# povećajte unos vlakana i proporcionalno tome unos vode

Osnovni problem današnjih ljudi, vezan uz prehranu, jest nedovoljan unos prehrambenih vlakana. OBAVEZNO  vodite računa i o povećanom unosu vode u tom slučaju zbog povećanih potreba organizma za vodom (jer vlakna upijaju vodu svojim bubrenjem).

4# prepolovite unos životinjskih bjelančevina

Meso nije jedini niti najbolji izvor bjelančevina, u svoju prehranu uvrstite barem 50% biljnih izvora bjelančevina!

5# ne pretjerujte ni u čemu

Sve promjene uvodite postupno, korak po korak, jer organizam ne voli šokove.

6# svedite rafinirane izvore ugljikohidrata na minimum

Iako su ugljikohidrati osnovni izvori energije u našem tijelu, ne preterujte s rafiniranim i industrijski obrađenim ugljikohidratima. Primjer: ako u prosjeku dnevno popijete 3 kave i pritom upotrijebite 2 vrećice šećera (1 vrećica sadrži 5 grama šećera) i popijete jednu čašu bezalkoholnog gaziranog pića (sadrži u prosjeku 15 grama šećera) u svoj ste organizam bespotrebno unijeli oko 50 grama šećera (na mjesečnoj bazi to iznosi više od KILOGRAMA!)

7# koristite probiotike i prebiotike u svojoj prehrani

Probiotici su korisne bakterije koje čine mikrofloru našeg probavnog trakta, a neophodne su za normalan rad probave, dok su prebiotici hrana za probiotike.