Zdrava prehrana i mentalna superiornost

Zdrava prehrana itekako pozitivno utječe na optimalnu moždanu aktivnost, u nastavku saznajte zašto!

Superiornu mentalnu snagu karakteriziraju:

  • visoka razina koncentracije
  • budnost
  • energija

i naravno brz odgovor na zadatke koje treba izvršiti.

Neurotransmiteri – biokemijski ključevi ravnoteže

Kritične komponente u ovom nizu su upravo neurotransmiteri odnosno neuroprijenosnici, jer informacije u našem mozgu putuju pomoću ovih moćnih molekula, koje spajaju pojedine neurone. O njima ukratko možemo reći da njihov manjak ili višak uzrokuje mentalne i psihičke poremećaje. Postoje 4 osnovne skupine neurotransmitera, a to su acetil-kolin, monoamini, aminokiseline i peptidi.

Različiti neurotransmiteri će na različite načine utjecati na vašu moždanu aktivnost, npr. serotonin će vas učiniti smirenijim i opuštenijim, dok će vas dopamin i norepinefrin učiniti budnim, napetim i motiviranim. Ovdje dolazimo do dijela u kojem ćemo dokatnuti utjecaj hrane na proizvodnju neurotransmitera u vašem mozgu i samim time na vaše raspoloženje, stanje budnosti, motiviranosti, veselja i koncentracije (moždane aktivnosti).

Utjecaj hrane na mozak

Ukoliko je vaš mozak opskrbljen svim aminokiselinama, koje su prekursori (preteče) neurotransmitera mozak će vam funkcionirati superiorno, dok visok unos rafiniranih ugljkohidrata (što je najveći problem današnje populacije) utječe upravo suprotno na moždanu aktivnost (usporava ju i čini tromom). Ovo ne znači da je savjet za superiornu mentalnu snagu korištenje bilokakvih “proteinskih dijeta”, već stvaranje balansa između unosa pojedinih skupina makronutrijenata. Ne zaboravite ipak su ugljikohidrati glavno pogonsko gorivo naših organizama! Umjetnost je kreirati pravi odnos unosa pojedinih makronutrijenata i njihovih izvora, ali kad se on jednom uspostavi rezultati su trenutni i fantastični. I za kraj ovog odlomka ne zaboravimo spomenuti nezasićene masne kiseline (omega 3) i to eikosapentaenoičnu te dokosaheksaenoičnu kiselinu koje su temelj svih moždanih aktivnosti, bez kojih nema superiornih mantalnih performansi.

Mozak – žderač energije

U posljednje vrijeme sve se više govori o jednoj vrlo zanimljivoj dijetetsko-farmakološkoj skupini koja nosi naziv adaptogeni i fitoafrodizijaci. To su redom biljke koje spadaju u drevnu kinesku medicinu i doista imaju nevjerojatan učinak na ljudski mozak. Neki od primjera su ginko, maca, ginseng, damjana, mucuna i mnoge druge drevne biljke, koje se uglavnom vežu uz uspostavljanje ravnoteže libida i pojačavanje seksualne moći. No one naravno djeluju i na mozak i pojačavaju njegova superiorna svojstva, između ostalog i povećavanjem cirkulacije krvi uslijed čega mozak dobiva dovoljno kisika i glukoze, koja mu je glavno pogonsko gorivo. Zapamtite mozak je najveći potrošač energije i zadatak vam je držati ga konstantno opskrbljenog energijom (glukozom) ukoliko želite superiorne mentalne performanse!