Zašto nam je važno detoksicirati jetru?

Detoksikacija jetre

Jetra je jedan od naših najvažnijih organa te ima enorman (skirveni) utjecaj na naš život. Također, jetra je središte brojnih biokemijskih puteva te glavni “procesor” metabolita iz hrane, jetra ima nezaobilaznu ulogu u procesu moduliranja imunološkog i endokrinog sustava te regulacije kolesterola odnosno nivoa šećera u krvotoku.

Zbog svih gore navedenih činjenica (koje su znanstveno potvrđene) jetra i zdravlje jetre igrali su iznimno važnu ulogu/centralnu ulogu u svim tradicionalnim sistemima medicine.

 

Proces detoksikacije

Kada vam netko spomene riječ jetra, prvo što vam padne napamet je detoksikacija – ta iznimno važna uloga glavne kemijske tvornice našeg organizma. Kroz našu jetru “detoksiciraju” se  molekule koje potječu iz pojedene hrane (i svega ostalog što uđe u naš organizam kroz kožu/pluća i naravno usta i interni metaboliti (hormoni npr.).

Dvije faze detoksikacije u jetri

Postoje dvije faze biotransformacije koje se odvijaju u jetri, Faza I, u kojoj se generiraju reaktivna mjesta (na supstratima molekula), koja će u Fazi II poslužiti kao mjesto vezivanja hidrofilne grupe te time učiniti molekulu polariziranijom (ili će joj promijeniti naboj) uslijed čega će lakše biti eliminirana iz tijela.

Gdje zapravo nastaje problem u detoksikaciji jetre?

Kako bi proces detoksikacije tekao nesmetano obje faze moraju biti uravnotežene. Što znači da ako u prvoj fazi nastaje daleko više potencijalno toksičnih i visoko reaktivnih molekula (slobodnih radikala), koji se ne mogu eliminirati iz tijela jer ih faza 2 “nije u stanju preraditi” za eliminaciju iz organizma, nastaje toksični teret koji se gomila u našem organizmu. Osnovni zadatak faze 2 jest brza neutralizacija transformiranih supstrata, čime ujedno i završava proces detoksikacije odnosno zatvara se krug.

Suvišak faze 1 (posljedica teškog pušenja, izlaganja industrijskim zagađivačima, toksinima, ispušnim plinovima, kronično neuravnoteženom načinu prehrane siromašnom hranjivim tvarima i fitokemikalijama, trovanju alkoholom – čitaj jednolična prehrana, dugotrajno gladovanje) može voditi do mutacija, odumiranja tkiva te karcinoma.

 

Voćem i povrćem i ljekovitim biljem protiv karcinoma?

Prehrana bogata flavonoidima iz voća i povrća uvjerljivo pomaže u uspostavljanju ravnoteže među fazama detoksikacije u jetri. Fitokemikalije aktiviraju određene biokemijske puteve te guraju ravnotežu dvaju faza prema fazi II čime omogućavaju bolju iskoristivost rada jetre i učinkovitiju detoksikaciju te oslobađanje jetre toksičnog i reaktivnog tereta. Povoljne posljedice ovakvog načina prehrane su i povećani protok žuči (jer žuč nastaje u jetri) te zaštita tkiva jetre. Zanimljvo je istaknuti povrće iz porodice kupusnjača (glukozinate kao njihovu glavnu aktivnu komponentu) u blagotvornom djelovnajnu na proces detoksikacije u jetri.

Estrogen i jetra – hormonalne NEravnoteže nastaju u jetri

Kada pričamo o hormonalnim neravnotežama, vrlo često se u prvi plan, kao glavni krivac stavlja estrogen, tj. njegov suvišak.

No gotovo nikad se ne priča o organu koji ima nevjerovatnu ulogu u održavanju ravnoteže tri estrogena hormona (estradiol, estrol i estrion). Vjerovali ili ne to je jetra.

Naše tijelo proizvodi hormone i održava njihove ravnoteže upravo zahvaljujući složenim biokemijskim procesima koji se odvijaju upravo u jetri. Zaključimo: neodržavanje zdravlja jetre dovodi do stanja kronične neravnoteže, odnosno suviška estrogena u tijelu, kao i kolapsa detoksikacije organizma. Obzirom da pravilan način prehrane polako ali sigurno i konačno postaje stil života, potrebno je uvesti promjene  kako bi svoju prehranu uskladili s prirodnim potrebama našeg tijela.

 Masna jetra 

U zdravoj jetri bi trebalo biti vrlo malo ili nimalo masnoće, no usprkos tome  molekule triglicerida počinju nakupljati u tkivu jetre. Za većinu ljudi to neće stvarati nikakav problem sve dok ne pretjeruju u svom životnom stilu. No kada se masnoća u jetri rapidno počne nakupljati tada pričamo o problemu masne jetre. Masna jetra jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema današnje populacije – koji ako mu se ne stane na kraj vodi u niz ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i smanjenje kvalitete života.

Postoje 2 glavna tipa bolesti masne jetre:

  • alkoholna, uzrokovana pretjeranom konzumacijom alkohola
  • ne-alkoholna, koja je posljedica ostalih zdravstvenih stanja uključujući i pretilost

Obje vrste/uzročnika masne jetre vode k složenijim zdravstvenim komplikacijama i upalnim procesima u jetri te u konačnici cirozi, koja ugrožava život. Neumjerenost u životnom stilu preopterećuje jetru (višak Faze I), a umorna i masna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao i zdrava jetra.