Potpuni vodič za snižavanje visokog krvnog tlaka

Što je visoki krvni tlak i koje posljedice ima?

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenke krvnih žila koji upravo i omogućuje kolanje krvi kroz organizam, a nastaje uslijed rada srca koje pumpa krv. Kada mjerimo krvni tlak, mjerimo dvije vrijednosti, točnije mjerimo srčani i krvni tlak odnosno njegovu gornju i donju vrijednost. Budući da se organizam stalno prilagođava vanjskim faktorima i trenutnim fizičkim opterećenjima, jednako tako se prilagođava i krvni tlak, koji stalno varira unutar određenih vrijednosti.
Povišeni i/ili visoki krvni tlak vrlo je raširena bolest današnje populacije, koja pogađa sve više i mlade ljude.
Optimalne vrijednosti krvnog tlaka mijenjale su se kroz raniju povijest, tako da se danas smatra da je normalan krvni tlak onaj čije vrijednosti iznose 120/80 mmHg. Povišeni krvni tlak je onaj čije se vrijednosti kreću između 140-160/90-100 mmHg (prvi stupanj hipertenzije) odnosno 160 i više/100 mmHg i više (drugi stupanj hipertenzije). Posljedice povišenog krvnog tlaka odražavaju se negativno na sve tjelesne sustave, no samo srce i mozak su najčešće izloženi direktnim oštećenjima (srčani i moždani udar).

Utjecaj stresa na visoki krvni tlak

Današnji iznimno neuredan način života, preskakanje obroka, jednolična prehrana te visoka nervna opterećenja uzimaju danak kod sve mlađe populacije te ju neminovno vode u bolest. Osnovna karakteristika osoba koje su pod stresom jest žudnja za slatkom i masnom hranom. Visoke koncentracije kortizola nezaustavljivo nas guraju upravo prema tim namirnicama, jer tijelo mora nekako nadoknaditi ogromne energetske gubitke, koje mu stres svakodnevno nanese. Ova situacija se jednostavnim riječnikom može opisati na sljedeći način:

Jedemo obilne obroke na kraju dana, koji svojim energetskim sastavom znatno premašuju naše stvarne potrebe te gomilamo suvišne kilograme i time dodatno optrećujemo srce.

Visoki krvni tlak i prehrana

Budući da su prehrana, utjecaji stresa i visoki krvni tlak usko povezani, navest ćemo osnovne greške u prehrani koje ljude vode u ovo nezdravo stanje:

 • loše prehrambene navike
 • česta prehrana van kuće (fast food, pizza, pekare)
 • preskakanje obroka (osobito doručka)
 • višestruko ispijanje kave tokom dana
 • loš izbor uvijek istih namirnica
 • niskokalorična prehrana (dodatno superopterećenje na ionako opterćeno tijelo)
 • stalno grickanje bez redovitih obroka
 • drastično visok unos soli

Od svih nabrojanih grešaka, osvrnut ćemo se kratko na posljednju, možda i najgoru grešku. Previsok unos soli. Iako je ona nužna za normalno funkcioniranje tijela te je njen optimalni dnevni unos 5 do 6 grama.

U Hrvatskoj se u prosjeku unese dvostruko više soli u jednom jedinom danu.

Bubrezi jednostavno nisu u mogućnosti preraditi i izbaciti iz tijela tolike količine natrija, koji se počinje gomilati u krvotoku. Natrij na sebe vezuje vodu, čime se povećava (voda u krvi) volumen krvi te je srce pod većim opterećenjem…

Namirnice koje reguliraju krvni tlak

Što snižava krvni tlak

Potpuno je pogrešno isticati pojedine namirnice, koje imaju blagotvorna svojstva na rad srca, ukoliko ne promijenimo osnove naše prehrane. One se mogu promatrati kao točka na i kada govorimo o problematici kardiovaskularnih oboljenja, koja se skladno nadopunjava sa dobrim temeljima u prehrani:

Općenito valja istaknuti da rješenje leži u vlaknima, kojih danas jedemo nedovoljno.

 • celer
 • rajčice
 • češnjak
 • omega-3-polinezasićene masne kiseline

Prirodno liječenje visokog krvnog tlaka (Glogom)?

visoki krvni tlak prirodno rješenje

Ukoliko želite prirodno rješenje za povišeni krvni tlak, uz pravilnu prehranu glog vam svakako može donijeti mnoge dobrobiti. Glog je funkcionalan tradicionalni biljni lijek kod slabosti srčanog mišića i cirkulatornih smetnji krvotoka. Posjeduje izražena kardiotonična svojstva te opušta kod nervoze i napetosti. Flavonoidi iz lista i cvijeta te oligomerni procijanidini iz ploda su glavne aktivne kemijske komponente Gloga odgovorne za njegova karakteristična ljekovita svojstva. Glog (Cratageus spp) povećava kardijalnu kontrakciju, udarni volumen i protok krvi. Potiče oslobađanje dušikovog oksida koji djeluje vazodilatacijski (širi krvne žile) bez ikakvih štetnih posljedica po ljudsko zdravlje. Povećava toleranciju na manjak kisika, ne izaziva ovisnost i opušta.