Vegetarijanska prehrana

Razlozi za prelazak s klasične na vegetarijansku prehranu mogu biti različiti, ali svatko tko razmišlja o tome nađe se pred nekoliko istih problema:

Što jesti? Koliko jesti? Hoće li mi to biti dovoljno? Te kako će se sve to reflektirati na moje zdravlje?

 Vegetarijanska prehrana zdravstveno je prihvatljiva i može osigurati sve potrebne nutrijente, ali samo ako su ljudi koji je prakticiraju dovoljno educirani (znaju uočiti i izbjeći deficite pojedinih nutrijenata). Potrebno je vrijeme za pravilno planiranje raznolike prehrane, nabavku i pripremanje namirnica.

Uz malo edukacije o osnovama prehrane te glavnim prednostima odnosno potencijanim greškama vezanim uz vegetarijanski način prehrane nema nikakvih bojazni od ikakvih posljedica kobnih po ljudsko zdravlje.

Zašto je to važno?

Vegetarijanska prehrana u startu eliminira mnoge izvore hranjivih tvari, koje su, iako ne čine velik udio u standardnoj prehrani, važne za zdravlje u cjelini. Upravo zbog toga potrebno je kreirati potpuno nov i drugačiji pristup prehrani, kojim će sve te hranjive tvari biti nadoknađene drugim izvorima u svrhu kreiranja odgovarajuće prehrane.

 Što je vegetarijanska prehrana i koje sve vrste vegetarijanstva postoje?

Kada govorimo o vegetarijanskoj prehrani za one koji nisu upućeni, potrebno je definirati neka osnovna pravila. Dakle vegetarijanska prehrana dijeli se u nekoliko osnovnih kategorija obzirom na izvore bjelančevina koji su dozvoljeni za konzumaciju.Vegetarijanska prehrana sastoji se uglavnom od hrane dobivene iz biljaka. No pod pojmom vegetarijanstva postoji nekoliko različitih podkategorija:

  • Veganstvo – najrestriktivniji oblik vegetarijanstva, jer vegani jedu isključivo biljnu hranu, u obzir ne dolaze nikakvi životinjski proizvodi (mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, med ili šećer od šećerne trske)
  • Lakto-vegetarijanstvo – u prehrani su dozvoljeni mlijeko i mliječni proizvodi
  • Ovo-vegetarijanstvo – u prehrani su dozvoljena jaja
  • Lakto-ovo-vegetarijanstvo – u prehrani su dozvoljeni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja
  • Pesco-vegetarijanstvo – u prehrani je dozvoljena riba, a ovisno o pojedincu i mlijeko i mliječni proizvodi te jaja

Što bi svaki vegetarijanac trebao znati?

Osnovni alat svakog vegetarijanca i njegova misao vodilja definitivno su poznavanje osnovnih informacija o hrani koju konzumira i njeno međusobno kombiniranje! Zašto je ovo iznimno vrijedan alat svakome tko se želi hraniti na ovakav način i sebi osigurati zdravlje? Odgovor se krije upravo u bjelančevinama i to onim esencijalnim, koje moramo unijeti u organizam na dnevnoj bazi jer ih naš organizma sam ne može sintetizirati.

Postoji li nezdrav način vegetarijanske prehrane?

Naravno, kao i kod klasične prehrane, kojoj je glavna mana neumjerenost te nepotreban i previsok energetski unos hrane, odnosno pretjerivanje u pojedinim makronutrijentima (ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće). Tako i kod vegetarijanskog pristupa prehrani postoji mogućnost nedovoljnog unosa:

  • kompletnih proteina (naravno ovisno o kojem se tipu vegetarijanstva radi)
  • nezasićenih masnih kiselina
  • vode (jer povećan unos vlakana zahtijeva i povećan unos vode)

Kompletni protein, kako i zašto?

Budući da je biljna hrana “relativno siromašna” esencijalnim aminokiselinama, potrebno je mudro iskoristiti sve njezine prednosti, a nedostatke premostiti još mudrijim kombiniranjem pojedinih namirnica.

Kompletnim proteinima tj. bjelančevinama zovemo sve namirnice koja sadrže sve esencijalne aminokiseline, koje su nam prijeko potrebne za optimalan rad organizma.

Potrebna je edukacija!

Zaključak je sljedeći, vegetarijanstvo je obogaćivanje vlastitog života kroz hranu i prehranu te svojim principima omogućava razvijanja svijesti o samome sebi i hrani koju jedemo. Ako krenete ovim putem naučiti ćete mnogo lijepih stvari i obogatit ćete svoj život te razbiti rutinu vlastite prehrane.

Zapamtite: ono ste što jedete!