Utjecaj hrane na libido

Jednako kao i lijekovi, sva hrana posjeduje specifična farmakološka svojstva što znači da na određeni biokemijski način djeluje na naš organizam. Ovo djelovanje nam može ići na ruku, ali i ne mora, jer iako smo svi isti, svatko je biokemijski individualan. Osobito je važno naglasiti da je prehrana jedna od rijetkih stvari u životu koju možemo potpuno kontrolirati, a ukoliko znamo odabrati i međusobno kombinirati namirnice možemo izvući maksimum iz svoje prehrane i postići izuzetnu kvalitetu života.

U današnjem užurbanom životnom tempu naše tijelo jednostavno nema vremena za opravak i preradu odnosno eliminaciju toksina koji nastaju u procesima probave te se hranom unesu u tijelo. Osim toga, iako zaziremo od stresa koji je nažalost postao sastavni dio našeg života, njegov učinak višestruko uvećavamo svojim pogrešnim prehrambenim navikama i stilom života. Vjerovali ili ne, neke naoko banalne stvari, koje svakodnevno činite, a nad kojima imate potpunu kontrolu, mogu višestruko povećati učinak stresa i smanjiti kvalitetu vašeg života. Iako je naše tijelo fantastičan stroj koji uvijek radi za našu najveću korist i sigurnost, nerazumijevanjem njegovog načina funkcioniranja i nepoznavanjem njegovih granica često guramo sami sebe u propast. Sve ima svoje granice, pa tako i naše tijelo. Među brojnim posljedicama ovakvog načina života je i nedostatak libida.

Bit zdrave i uravnotežene prehrane je upravo u poznavanju potreba vlastitog tijela i podizanju kvalitete našeg života na najvišu moguću točku.

Što učiniti kad libido zakaže?

Kada govorimo o ovom problemu svakako treba početi od hormona – najmoćnijih molekula našeg organizma. Hormoni su male signalne molekule koje daju upute stanicama kako trebaju funkcionirati s obzirom na trenutne okolnosti ili potrebe našeg tijela. Život bi nam bez njih bio nemoguć, čak štoviše, mogli bismo ih nazvati našom unutrašnjom inteligencijom.

Gledano s aspekta prehrane važno je istaknuti, da se hormoni (baš kao i svi drugi elementi organizma) stvaraju od komponenti hrane koju jedemo. Što znači da namirnice koje čine našu prehranu igraju ključnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže u našem tijelu i radu svih tjelesnih sustava!

Kako održati hormonsku ravnotežu i podići libido?

Počnite od osnovnih i jednostavnih stvari, kao što su uvođenje reda u svoj život što se tiče odmora, veće fizičke aktivnosti i prehrane. Hormonsku ravnotežu možete postići raznolikom prehranom baziranom na prirodnim odnosno cjelovitim namirnicama. Jedite isto što i prije samo u izvornom obliku. Rafiniranu hranu svedite na minimum, a umjesto nje koristite prirodne namirnice. Naravno, ako je ikako moguće, konzumirajte hranu sa što manje pesticida i hormona. Izvrsna živčana funkcija, optimalne koncentracije hormona i nesmetana cirkulacija krvi od presudnog su značaja za normalno funkcioniranje libida. Kako biste sve ovo uravnotežili, prehrana bi se trebala bazirati na cjelovitim žitaricama, ribi, mladom mesu, mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima s obiljem voća i povrća, koji će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Osobito je važno ne lišavati se masnoća u prehrani, jer bez masnoća nema hormonske ravnoteže. Bez ikakvog pretjerivanja naravno, umjetnost je upravo u postizanju ravnoteže unosa zasićenih i nezasićenih masnoća uvrštavanjem što većih količina plave ribe, sjemenki i orašastog voća u svoju prehranu. Stimulanse svedite na minimum (kava, čaj, cigarete i alkohol). Umjesto njih koristite adaptogene, no o njima ćemo više reći malo kasnije. Naučite kontrolirati stres i ne povećavajte ga bespotrebnim preskakanjem obroka, a posebno onih na početku dana kada ste najaktivniji i kad trebate najviše energije i hranjivih tvari. Teško je istaknuti neke „specijalne nutrijente“ jer elementi hrane u našim tijelima djeluju sinergijski i nema adekvatne zamjene za prirodne i cjelovite namirnice.

No za zdrav i uravnotežen spolni živote svakako se pobrinite da u svoju prehranu uvrstite namirnice koje obiluju vitaminom A, vitaminima B skupine, cinkom, magnezijem i esencijalnim masnim kiselinama. Kada svoj način prehrane dovedete u red, možete se poslužiti i malom pomoći iz prirode koja je zapravo sve samo ne mala…

Nastavak slijedi…