Utjecaj antidepresiva na promjenu težine

Rezultati brojnih psihijatrijskih istraživanja dokazuju povezanost antidepresiva i povećanja odnosno smanjenja tjelesne težine.
Paxil, mirtazapin i amitriptylin utječu na povećanje tjelesne težine, dok se svi SSRIi i buproprion povezuju sa gubitkom težine.
Što se zapravo događa? Paxil, mirtazapin i amitriptylin imaju slično djelovanje. Svi oni imaju afinitet prema receptorima histamina te su antikolinergici. Blokatori alfa receptora – mirtazapin i amitriptilin su također povezani sa povećanjem tjelesne mase.
Lijekovi koji uzrokuju gubitak težine imaju afinitet prema dopaminu te povećavaju funkciju serotonina. Neki su lijekovi antikolinergici, ali imaju i prodopaminsko djelovanje, pa ne utječu na promjenu tjelesne težine.

Zašto histamin utječe na povećanje tjelesne težine?

Izgleda da H1receptor aktivira AMPkinazu u hipotalamusu. AMPkinaza mijenja djelovanje leptina, hormona koji suzbija apetit. AMPkinazu može aktivirati i oreksin, hormon koji izaziva apetit. Klozaril, antidepresiv poznat po svom utjecaju na povećanje tjelesne težine, ne uzrokuje povećanje mase u miševa koji nemaju H1 receptor. Ovo nije jedini takav antidepresiv, zyprexa također uzrokuje povećanje tjelesne težine istim mehanizmom. Postoji vrsta zyprexa koji se otapa u ustima, zove se zydis – isti lijek, samo što većim dijelom premošćuje crijevo te se apsorbira direktno u krvotok u ustima - i ne uzrokuje povećanje tjelesne težine.
Ovi podaci sugeriraju da problem leži u interakciji navedenih lijekova i crijeva. Međutim, točan mehanizam ove interakcije je za sada nepoznat.
SSRIi u početku uzimanja uzrokuju smanjenje tjelesne težine, ali dugoročno nemaju utjecaja na promjenu težine.
Zapamtite, kada nam je razina serotonina niska, imamo želju za ugljikohidratima, vjerovatno jer nam visoko ugljikohidratna dijeta pomaže povećati razinu triptofana, prekursora serotonina, u naš mozak za konverziju u serotonin.

Na početku tretmana, SSAi povećavaju razinu serotonina, koji će smanjiti apetit i potrebu za ugljikohidratima (vjerovatno preko oreksina).
Nakon nekoliko tjedana, postsinaptički receptori serotonina se uvuku u stanicu, manje ili više reducirajući efekt serotonina. To je obično vrijeme kada lijek počinje djelovati na depresiju odnosno anksioznost. Svi ovi lijekovi također sadrže histamin i blagi antikolinergijski efekt. Dakle, gubitak težine izazvan serotoninom se poništi djelovanjem histamina.