Timokinon – aktivna komponenta ulja crnog kima

Timokinon – potencijalni prirodni lijek u borbi protiv karcinoma

Budući da interes za prirodnim alternativama u liječenju raznih bolesti polako ali sigurno, korak po korak dolazi u prvi plan. Kao glavni igrač uz konoplju i njene aktivne sastojke, nedvojbeno se nameće timokinon. Objasnimo ukratko što je timokinon, gdje se timokinon nalazi, kakva svojstva ima te kako ga se može koristiti.

Timokinon je bioaktivna komponenta ulja crnog kima (Nigella sativa L.).

U dosadašnjim znanstevnim radovima i istraživanjima timokinon je pokazao 3 glavna svojstva koja ga čine osobito moćnim kod liječenja malignih bolesti. To su:

 • antineoplastična
 • imunomodulatorna 
 • protuupalna svojstva

Antineoplastična svojstva ukazuju na mogućnost zaustavljanje rasta tumora. Konkretno to znači da timokinon uzrokuje apoptozu – programiranu smrt stanice, koja kao u ovom slučaju može biti uzokovana vanjskim faktorima – timokinonom. Kemoterapijski potencijal timokinona još se ispituje na životinjskim modelima, no u budućnosti postoji mogućnost kombiniranja s anti-tumorskim lijekovima koja kako sada stvari stoje pružaju izvrsne rezultate liječenja.

timokinon u ulju crnog kima

 

Udio timokinona u masnim uljima sjemenki Nigella sativa L. kreću se u rasponu od 0,1-2,5%, no većina današnjih ulja, što zbog starosti, načina proizvodnje i skladištenja ne sadrže više od 1% timokinona. U prosjeku se vrijednosti kreću oko 0,3%.

Čisti ekstrakti timokinona i njihove mogućnosti u liječenju

Potencijal timokinona u liječenju se čini neiscrpan od antioksidativnih svojstava, spriječavanja rasta tumora, zaštite od toksičnih posljedica liječenja kemoterapijom i poboljšanja djelovanja kemoterapije, protuupalnog djelovanja te podrške imunitetu.

Doziranje ulja crnog kima (timokinona)

Farmakološku aktivnost timokinona kao i ostalih sastavnica ulja crnog kima, moguće je ostvariti samo unosom dovoljne količine potrebne za efektivno djelovanje! Terapijski dokazana doza iznosi oko 50 mg ulja/kg tjelesne mase dnevno. No na deklaracijama različitih ulja crnog kima postoje različite preporuke dnevnog unosa, koje variraju od nekoliko kapi pa sve do nekoliko žličica dnevno.

Jedno je sigurno, ukoliko je tehnološki postupak do kraja pravilno izveden te je ulje jednako tako pravilno uskladišteno i svježe – njegovo djelovanje je utoliko i bolje.

Konačni cilj u proizvodnji ulja crnog kima je osigurati optimalne količine glavnog nositelja farmakološke aktivnosti – timokinona. Budući da je standardizacija ulja crnog kima tek daleka budućnost (sličan nered vlada i na tržištu ulja konoplje) do tada se valje pouzdati u svježinu i nerazrijeđenost (što je također čest slučaj) ulja crnog kima koje se koristi.

Ljekovita svojstva i upotreba ulja crnog kima

Iako je ulje crnog kima nedvojbeno djelotvorno, brojna znanstvena ispitivanja još uvijek pokušavaju objasniti mehanizme djelovanja svih komponenti samog ulja. Zbog ovih svojstava koristi se u slučajevima:

 •  Alergijskih bolesti
 • Bakterijskih infekcija
 • Visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i neravnoteže triglicerida
 • Različitih upalnih stanja u organizmu
 • Dijabetesa tipa 2 i inzulinska rezistencije
 • Potpore kemoterapiji
 • Lošeg imuniteta
 • Autoimunih bolesti

Sadržaj vitamina E u ulju crnog kima

Budući da hladno prešana i nerafinirana ulja crnog kima prirodn sadrže vitamin E (razrjeđuje krv), nije uputno uzimati ulje crnog kima istovremeno s lijekovima protiv zgrušavanja krvi. Točnije, potrebno se savjetovati s liječnikom ukoliko koristite ovakvu terapiju, a naumili ste koristiti ulje crnog kima kao dodatak prehrani.