Tajna uspješnog mršavljenja

Tajna uspješnog mršavljenja ili kako uspješno smršaviti?

Tajni sastojak u procesu uspješnog mršavljenja su vjerovali ili ne – sitost i zadovoljstvo koje imate na kraju osvježavajućeg obroka. Nedostatak sitosti tj. stalno nezadovoljstvo, iscrpljenost, ekstremne restrikcije i umor glavni su krivci za neuspjeh brzopoteznih i pogrešno balansiranih režima prehrane odnosno neuspješnih pokušaja mršavljenja. Ukoliko se ne osjećate sitima, uskoro ćete ponovo ogladniti i pasti u napast očiglednog prejedanja i to najvjerojatnije na kraju dana kada se organizam polako sprema na odmor te vam tolike količine energije niti blizu nisu potrebne.

Ispravan izbor je pravi put

Pravi put prema uspješnom postizanju vitke figure i njenom trajnom zadržavanju leži upravo u mogućnosti biranja i konzumiranja hrane i namiranica, koje će zadovoljiti vaš osjećaj gladi te svojim nutritivnim sastavom okrijepiti vaše tijelo. Kako bi se ovakav režim prehrane usvojio te dao rezultate potrebno je „presložiti kockice u glavi“ i složiti osobni sistem koji će vas dovesti do vašeg cilja. Ako se pitate koje to namirnice imaju ovakva čudesna svojstva (osiguravaju sitost i optimalan energetski unos) odgovor glasi cjelovite namirnice!

Nemam vremena za ovo…

Izlike, izlike i samo izlike… Budući da je većina stvari u našim životima uglavnom podređena navikama tako je i prehrana. Daleko smo od činjenice da imamo višak vremena svakog dana koje možemo uložiti u maštanje o prehrani, no ako se spremimo i odlučimo uvesti promjene učinimo to mudro te jednim potezom eliminirajmo većinu vlastitih grešaka. Osnovna stvar od koje je potrebno krenuti jest kupovina tj. shopping, kojeg bi trebali obavljati jednom tjedno za čitav tjedan. Već to radite? Odlično, lakše ćete uvesti promjene. Kada kupujete hranu, uz cijene pojednih artikla vodite računa i o stavci koja se zove „što zapravo mogu s ovom namirnicom i kakva svojstva ima?“.

Kako kupujemo hranu?

Nažalost stihijski vođeni emocijama i cijenama, no ako ovdje dodamo komponentu planiranja obroka za čitav tjedan već smo došli na pola puta do zdravijeg načina prehrane. Barem 50% namirnica koje predstavljaju proizvode od rafiniranih žitarica (bijeli kruh npr.) zamijenite sa 25% povrća i 25% proizvoda od cjelovitih žitarica i obavili se dobar posao. Investirajte u dobre izvore masnoća bez kojih je zdravlje nemoguće očuvati te kupite sjemenke, orašaste plodove i barem neko od nerafiniranih biljnih ulja (maslinovo npr.) te plavu ribu. Nadalje pokušajte u 50% izvora bjelančevina unijeti barem polovicu biljnih izvora bjelančevina, koja će vam donijeti obilje vlakana i prijeko potrebnih fitonutrijenanta (ovim ćete omogućiti bolje održavanje kiselo-bazne ravnoteže u organizmu i lakšu detoksikaciju). Posljednja komponenta vaše košarice će biti povrće koja bi trebalo biti zastupljano sa barem 25%. Ugrubo imate sve potrebno za uspješan start.

Izvedivo je!

Dakle jedete isto samo u njegovom izvornom obliku. Znanstveno je dokazano da svi mi u prosjeku svaki dan jedemo otprilike istu količinu hrane (točnije rečeno istu težinu hrane), što znači da je mudriji izbor namirnica jednostavan put da zavarate same sebe, budete siti i naravno zdravi i vitki. Potrebno je samo početi i to odmah, jer je svako odgađanje gubitak vremena, a ponavljanje istih radnji koje se dosada nisu pokazale uspješnima neće biti uspješne niti u budućnosti.

Vaš osobni plan za uspješno mršavljenje u 5 koraka

Korak 1. Postavite cilj koji mora biti osoban, konkretan, realan i mjerljiv.

Korak 2. Obavite kvalitetan shopping i počnite s promjenama!

Korak 3. Vizualizirajte uspjeh i pošaljite tijelu snažnu poruku o izgledu koji želite – osvijestite ga.

Korak 4. Definirajte svoj trenutni prosječni energetski unos i postupno ga smanjite.

Korak 5. Vodite svoj dnevnik prehrane – ovo je jedini nači da zaista postanete svjesni koliko čega u danu pojedete.