Superiorni dodaci prehrani

Ukoliko govorimo o dodacima prehrani, a to je iznimno široko područje, mislim da bi najveću pažnju danas definitivno trebala dobiti skupina dodataka prehrani koji spadaju u domenu adaptogena. Za početak je potrebno definirati riječ adaptogen, kako bi većina shvatila zašto je ova skupina dodataka prehrani definitivno najzanimljivija, ali nažalost i pomalo marginalizirana.

Što je adaptogen?

Adaptogen je metabolički regulator, koji povećava sposobnost organizma na prilagodbu promjenama iz okoliša bez štetnih posljedica po organizam. Pod utjecajima iz okoliša podrazumijevamo naravno i fiziološke i psihološke utjecaje.

Zašto bi danas adaptogeni trebali plijeniti najviše pažnje?

Ljudsko tijelo troši nevjerojatne količine energije u svrhu održavanja maksimalnog stanja psihičke i fizičke pripravnosti (što je osnovna značajka stresa). Kad ovakvo stanje potraje ili postane svakodnevica (što danas nije neobično), naše tijelo slabi te dolazi do prvih posljedica koje se manifestiraju u obliku nesanice, nedostatka teka, niske koncentracije ili razdražljivosti. Krajnji rezultat vodi u kroničnu preoptrećenost (burn out sindrom) i na kraju u bolesno stanje. Adaptogene biljke se već stoljećima koriste upravo u prevenciji ovakvih stanja te u sprečavanju nastanka bolesti.

Adaptogeni vs stimulansi

Važno istaknuti razlike između klasičnih stimulansa i adaptogena, kojih ima mnogo, no definitivno najvažnija je nedostatak štetnih nuspojava. Zašto su adaptogeni daleko bolji od stimulansa zgodno je prikazati na tri važna primjera u životu u kojima su adaptogeni superiorni nad stimulansima, a to su:

  • Oporavak organizma nakon iznimno teških fizičkih i psihičkih opterećenja
  • Izvedba pod psihičkim opterećenjima
  • Podnošenje visokih psihičkih opterećenja

Drugim riječima, stimulansi kojima smo svakodnevno okruženi, a najčešći među njima su: kofein, nikotin i alkohol, služe nam za „borbu“ protiv svakodnevnih briga i opterećenja. Zapravo stvaraju ovisnost i konstantno nam povećavaju prag tolerancije, što znači da ih moramo uzimati sve više da bi dobili isti efekt. Još gore, sustavno nam potkopavaju zdravlje i imaju mnoge štetne nuspojave te se uopće ne mogu mjeriti s najmoćnijim adaptogenima iz biljnog svijeta.

Na što sve djeluju adaptogeni?

Adap­to­geni pomažu u borbi pro­tiv stresa i u olakšavanju svakodnevnog života time što omogućavaju:

• Antiok­sida­tivnu aktivnost
• Zaštitu jetre
• Poboljšani metab­o­lizam ugljiko­hidrata i ulazak glukoze u krv
• Bolji imu­nitet
• Povećani tonus mišića i snagu, te brži opo­ravak
• Bolji rad mozga te veću mentalnu oštrinu i koncentraciju
• Visoke nivoe energije i bolji libido
• Manje tjeskobe i bolji san
• Veću moti­vaciju, pro­duk­tivnost i bolje raspoloženje

Korijen Mace

Kad pričamo o adaptogenima biljka Maca, lat. Lepidium meyenii, svojim karakteristikama definitivno zaslužuje počasno mjesto. Bogata je aminokiselinama, fitonutruijentima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Zbog ovakvog superiornog sastava iznimno povoljno utječe na povećanje nivoa energije u organizmu, na oksigenaciju krvi, na produkciju neurotransmitera i povećanje libida. Korištenje Mace je prirodan način uravnoteženja hormonskog sustava jer potiče proizvodnju važnih hormona u optimalnim količinama za normalnu i zdravu funkciju čitavog organizma. Važno je napomenuti da Maca ne sadrži nikakve hormone, već kao što je već navedeno, sadrži čitavo bogatstvo hranjivih tvari, koje njeguje organizam iznutra i daje mu nevjerojatan potencijal…