Antioksidansi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što su antioksidansi, a što slobodni radikali i trebaju li nam uopće?

Ili je to samo dobar maretinški trik, koji vas uporno odvlači u prodavaonice i tjera da bjesomučno kupujete destke proizvoda koji vam garantiraju zdravlje pod pokroviteljstvom antioksidansa.
Za početak objasnimo pojam slobodnog radikala. Odakle dolazi i na koji način djeluje. Slobodni radikali su visoko reaktivne molekule, koje imaju jedan nespareni elektron te su nestabilne i aktivno traže par. Kad ga pronađu tj. otmu jedan elekron nekoj drugoj molekuli, ta druga molekula postaje slobodni radikal s jednim elektronom manjka, koja ponovo otima elektron sljedećoj molekuli i tako u beskraj. Dakle dolazi do lančane reakcije koju jedino može zaustaviti molekula, koja ima jedan elektron viška, a to svojstvo imaju upravo antioksidansi.


Odakle dolaze ili nastaju slobodni radikali?
Unosimo ih u organizam iz okoliša (hranom, kemikalijama, zračenjem, pušenjem).
Nastaju unutar organizma kao produkti aerobnog metabolizma te aktivnošću stanica imunološkog sustava.
Prema ovom bismo mogli zaključiti da slobodne radikale ne trebamo i da su apsolutno štetni. NE, stvar je upravo u ravnoteži između slobodnih radikala i antioksidansa. Jer ne bismo mogli živjeti niti bez jednih niti bez drugih. Bez slobodnih radikala bi proizvodnja energije u stanici, sinteza biološki esencijalnih spojeva, fagocitoza i prijenos signala bili nemogući. Nažalost današnji način života, užurbanost, nervoza, zagađen okoliš, loša prehrana i pušenje uvelike povećavaju izvore i nastanak slobodnih radikala.