Stevia

Stevia rebaudiana, biljka koja potječe iz Sjeverne i Južne Amerike, spada u porodicu Asteracea, jednako kao i suncokret. Koristi se kao prirodni zaslađvač i zamjena za šećer, no njena prodaja – kao prirodnog zaslađivača, koji bi mogao zamijeniti konzumni šećer – još nije legalizirana u čitavom svijetu pa se često prodaje kao dodatak prehrani, ali moglo bi se reći da njeno vrijeme definitivno tek dolazi. Karakterizira ju slabiji početni okus slatkog, ali i njegovo dulje trajanje u ustima.  U nekim slučajevima ovisno o „obliku“ i koncentraciji u kojoj konzumiramo steviu, može u konačnici imati i gorak okus. U prosjeku je 300 puta slađa od običnog konzumnog šećera te ima nizak udio ugljikohidrata, čime postaje privlačna osobama:

  • koje imaju problema s pretilosti
  • koje imaju dijabetes, jer po zadnjim istraživanjima pomaže u stimuliranju izlučivanja inzulina, a ima i nizak glikemički indeks
  • koje žele smanjiti unos ugljikohidrata i šećera u organizam

Još neke činjenice vezane uz steviu su:

  • može se koristiti i u prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, kao u slučaju kandide
  • kod osoba koje padaju u hipoglikemične krize zbog sposobnosti stabiliziranja razine šećera u krvi.
  • najzanimljivije od svega jest činjenica da stevia ne izaziva karijes zbog niskog sadržaja ugljikohidrata

Listovi biljke slađi su 30 – 50 puta od šećera, mogu se jesti svježi ili u kombinaciji s raznim napicim ili jelima no karakterizira ih gorkasti okus na kraju. Ono što joj zapravo daje slatkoću su spojevi koji se zovu glikozidi tj. steviozodi i rebauozidi, zanimljivo je napomenuti da su stabilni na visokim temperaturama i pri različitim pH vrijednostima, a otporni su i na razne procese fermentacije te topivi u vodi. Sve ovo čini steviu vrlo zanimljivom biljkom za prehrambenu industriju, a prvi zadatak im je maskirati gorkasti finalni okus koji stevia ostavlja u ustima i to sa prirodnim ekstraktom iz fermentiranog voća – šećernim alkoholom. Shodno tome, veliki proizvođači su se pripremili za nadolazeće promjene te su već stvorili svoje brandove prirodnih zaslađivača koji su bazirani na steviji. Zanimljivo je dodati, da je Japan je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je upotreba stevije već dogogodišnja praksa, gotovo 40 godina, no jednako tako prednjači i u proizvodnji i upotrebi svih ostalih funkcionalnih proizvoda, koji tek sada stižu na tržišta „razvijenog“ zapadnog svijeta, kao apsolutni hit.

Za kraj možemo zaključiti da bi ovo definitivno mogao biti prirodni zaslađivač koji bi mogao zasjeniti dosadašnje umjetne zaslađivače i naravno kristalni šećer.