Sindrom Burnout-a ili samosagorijevanje…

Život na/sa stimulansima

Klijenti mi se najčešće žale da nemaju dovoljno energije tokom čitavog dana te da su pod visokim utjecajem stresa. Izlaz iz ove situacije naravno postoji i nije tako nesavladiv.  No da bismo ga našli moramo stvari sagledati drugačije i shvatiti kako zapravo funkcionira naše tijelo da bismo njime ispravno gospodarili. Budući da nas tome nitko nije naučio, mi i dalje neprestano ponavljamo iste obrasce ponašanja i očekujemo neki bolji rezultat, koji naravno neće doći. Osim ako nešto ne promijenimo i to odmah!

Kao sasvim praktičan primjer navest ću neke najčešće stavri koje ljudi rade kako bi se osnažili i bar na tren izvukli iz ovog osjećaja nemoći. Većina se okreće slatkoj hrani (što u određenoj mjeri i može umiriti prenapregnuti živčani sustav) te klasičnim stimulansima koji nas svakodnevno okružuju, kavi i cigaretama.

Ovakvi pokušaji gotovo uvijek nose sa sobom još više stresa i osjećaj potpunog gubitka kontrole. Da, prehranom je moguće eliminirati dio svakodnevnog stresa, ali ne na ovakav način i ne u količini u kojoj bi to svatko želio, ali dovoljno da nam svakodnevni život bude lakši. Učinci stresa u tijelu i na tijelo se zbrajaju te je svako smanjenje i više nego dobro došlo.

Biokemijska oluja

Svaki put kada se nađete u stresnoj situaciji biokemijska situacija u vašem tijelu potpuno se mijenja. Kada se pošteno iznervirate, otpuštate iznimno velike količine adrenalina u krvotok, koji pak potiče oslobađanje glukoze iz zaliha dovoljne za kraću atletsku utrku. Ovo je razlog zašto ste toliko budni i energični. Tu nije kraj, jer tijelo vam se spremilo za situaciju bježi ili bori se te je neprestano spremno i čeka… a zapravo se ništa „važno“ ne događa. Čitavo to vrijeme probavni sustav miruje, stanice se sporije obnavljaju i pomlađuju, a toksini se gomilaju. Sve je podređeno toj stresnoj situaciji, koja traje u nedogled te nakraju pucamo po šavovima. Stvar uredno funkcionira dok prebrzo ne potrošite mehanizme obrane tijela od takvih situacija jer kad se to dogodi bit ćete potpuno nespremni odgovoriti na stres. Doći će do kolapsa.

Stres proždire energiju

Svo vrijeme provedeno pod stresom bespovratno troši vrijedne hranjive tvari i oduzima ih za prijeko potrebne funkcije koje se bez obzira na situaciju u tijelu moraju odvijati. Samim opuštanjem učinili biste golemu uslugu svom živčanom sustavu te ostatku organizma, koji dok ste pod stresom neprestano troši energiju držeći vas „spremnim na akciju“.  Kako biste se iz ovog energetskog deficita izvukli nužno je prekinuti navike koje ih neprestano aktiviraju ili im se maksimalno prilagoditi te omogućiti svom tijelu konstantan unos energije i hranjivih tvari u pravilnim razmacima – obrocima koje ste možda i potpuno izbacili iz svoje dnevne rutine. Ovo se uglavnom odnosi na sve obroke konzumirane u prvom dijelu dana, kada ste najaktivniji i kada vam je energija i najpotrebnija.

Što jesti?

Konzumirajte isto ali u njegovom izvornom obliku. Ova tvrdnja se poglavito odnosi na naše glavne izvore energije – ugljikohidrate. Kompleksni ugljikohidrati svojim sastavom omogućit će sporije oslobađanje energije i njeno dulje zadržavanje na maksimalnom nivou. Ovim potezom znatno pomažete vlastitom tijelu da se što bolje nosi sa svim dnevnim opterećenjima i time umanjujete kumulativne dnevne učinke stresa.