Sezonska prehrana 2. dio

Što jesti

Od toplih jela karakterističnih za nadolazeće razdoblje svakako treba istaknuti domaće juhe, od kojih bi pileća mogla zauzeti prvo mjesto prvenstveno zbog olakšavanja izbacivanja nakupljene sluzi u dišnim putevima. Osim toga ukoliko u juhu dodate povrće dobit ćete ukusnu i lako probavljivu kombinaciju ugljikohidrata i bjelančevina, koja će vam uz sve navedeno i značajno povećati hidrataciju organizma. Od mesa birajte uvijek mlado i „mršavo“ meso, kojim ćete poduprijeti svoj imunološki sustav. Meso je naime dobar izvor željeza i cinka. Ukoliko se pak odlučite za različita variva, bez dodatka mesa, svakako vodite računa o kombinacijama namirnica kako bi iz njih izvukli maksimum.

Stvaranje kompletnih bjelančevina

Budući da biljni izvori hrane sadrže bjelančevine niže biološke vrijednosti, ali lako probavljive i dobro iskoristive u organizmu, potrebno ih je mudro kombinirati da bi ste svom tijelu dali upravo ono što mu treba. Potrebno je stvoriti kompletne bjelančevine, koje su važne jer sadrže esencijalne aminokiseline, a u varivima je to najlakše postići kombinacijom mahunarki i žitarica. Jednako kao i tijekom ostatka godine i u ovom godišnjem dobu potrebno je voditi računa o podjednakom unosu biljnih i životinjskih bjelančevina, te su različita domaća variva kombinirana na mudar način pravi put ka zdravijem načinu prehrane. Osim obilja fitonutrijenata ovakva vrsta hrane opskrbit će vaš organizam i optimalnim količinama prehrambenih vlakana, čiji je nedovoljan unos jedan od najvećih problema današnje populacije.

Vlakna

Preporučeni dnevni unos prehrambenih vlakana iznosi otprilike 30 grama, a prosječna osoba danas jedva zadovoljava polovicu ovog unosa. Ukoliko niste znali, vlakna imaju nevjerojatno velik utjecaj na zdravlje. Osim što reguliraju pravilan rad probave, a time i detoksikaciju organizma, povoljno djeluju na osjećaj sitosti i regulaciju tjelesne težine. Daju nam dulji period sitosti, jer omogućavaju polagan ulaz glukoze u krvotok te povoljno djeluju na regulaciju masnoća u krvi. U hladnijim danima koji nam dolaze bilo bi preporučljivo dan započeti toplim obrokom u obliku kaše na bazi cjelovitih žitarica uz dodatak nekog seznskog voća (npr. jabuke) i orašastih plodova, koji će nam dati dulji osjećaj sitosti i obilje dobrih izvora masnoća.

Ubrzajte metabolizam

Ukoliko imate problema sa usporenim metabolizmom, kombinacija ovakvog obroka s toplim čajem od đumbira riješiti će vaš problem. Postoji još jedan napitak savršen za grijanje u hladnim danima, a to je naravno zeleni čaj. Izvrstan je izvor antioksidanasa te će značajno pridonijeti poboljšanju rada vašeg imuniteta. Da biste osjetili sve blagodati zelenog čaja, potrebno ga je piti u većim količinama. Samo imajte na umu da zeleni čaj, kao i kava, sadrži kofein. U jednoj šalici ima između 20 i 50 mg kofeina. Ovaj mali nedostatak možete lako riješiti. Skuhajte malo više vode i vrećicu čaja prvo kratko uronite u vodu koju ćete potom baciti, a zatim istu tu vrećicu prebacite u vodu koju ćete popiti. Idealno vrijeme namakanja čaja je 3 – 5 minuta. Tijekom dana svakako konzumirajte još jedan topli obrok i ne večerajte prekasno. Ukoliko se budete pridržavali ovakih pravila hladne dane ćete provesti zdravi i vitalni.

 Traži li organizam zimi više hrane i trebamo li jesti više nego ljeti ili ne? 

Teško je direktno reći trebamo li više energije zimi nego ljeti, prvenstveno iz razloga što u prosjeku unosimo daleko više energije nego što nam zaista i treba. U jednu ruku treba pojačati unos energije u organizam, no bez pretjerivanja jer je povećana tjelesna težina ishodište mnogih danas najtežih bolesti. U svemu treba biti umjeren i ne pretjerivati, a najtočniji odgovor bi glasio potrebno je osluškivati potrebe vlastitog organizma i prilagođavati im se u svakom godišnjem dobu.