Saznajte što su light proizvodi?

Otkako su „niskokalorične“ dijete jako popularne i mnogi ih kategoriziraju pod zdravu prehranu, nazivi „LIGHT“, „nisko masno“, „nizak sadržaj šećera“ ili sl. se povezuju s pojmom zdravlja. Međutim, ukoliko na ambalaži pronađete oznaku light, to samo znači da se radi o proizvodu čija je energetska vrijednost smanjena za jednu trećinu te sadrži 50% manje masti u odnosu na slične neosiromašene proizvode.

light oznaka znači da se radi o proizvodu čija je energetska vrijednost smanjena za jednu trećinu te sadrži 50% manje masti u odnosu na slične neosiromašene proizvode

Uzmimo za primjer gazirana pića, ona nemaju masti, ali nemaju ni vitamina, minerala, biljnih vlakana niti ikakvih drugih hranjivih tvari. Ono što sadrže jest šećer, i to u velikoj količini. Mnogo šećera daje i mnogo kalorija, što vodi do porasta tjelesne težine, a imati prekomjernu tjelesnu težinu znači imati jedan od tri glavna uzroka srčanih bolesti. Ako se zbog toga odlučite na gazirano piće sa natpisom „nizak sadržaj šećera“, znači da ste izabrali umjetne zaslađivače (koji su zamijenili sav taj šećer), a o njihovom utjecaju na zdravlje smo već dovoljno rekli. Kod „niskomasnih“ proizvoda je često slučaj da je enrgijska vrijednost masti zamijenjena, također, obiljem šećera.

ono što sadrže jest šećer, i to u velikoj količini 

Namirnice koje zaista jesu light su: voće i povrće. Oni su prirodno takvi. Ujedno su bogati vlaknima koja usporavaju ulazak ugljikohidrata u krv (znači daju dulji osjećaj sitosti) i ubrzavaju eliminaciju iz organizma (potpomažući rad crijeva).

Ne kažemo da treba zauzeti radikalan stav i ukinuti svu „light“ hranu. Samo trebate biti svjesni hrane koju jedete i onoga što vam ona pruža ili ne pruža. Prosudite o svakoj namirnici prema njenom hranjivom i energetskom sastavu – čitajte deklaracije proizvoda. U tim podacima treba potražititi koliko šećera, masti, kolesterola ili soli sadrži proizvod te koliko je serviranja (u gramima) preporučio proizvođač.