Savjeti za mršavljenje

Formula za uspješan gubitak kilograma svima je manje više već poznata – jesti manje i vježbati više. Ipak, u stvarnom svijetu nije sve tako jednostavno kako zvuči. Stoga donosimo pet tajni uspješnog mršavljenja. Radi se isključivo o iskušanim savjetima, koji bi vas trebali pogurati u pravom smjeru. Isprobajte i  pišite nam o svojim iskustvima!

1. Vodite Dnevnik prehrane

Vrijedno vođenje bilješki o vlastitim prehrambenim navikama katkad može biti vrlo korisno. Statistike govore da su ljudi uglavnom skloni uljepšavanju svojih prehrambenih navika, čak i kada trebaju samo sami sebi priznati kako stvari stoje. Zato stavite na papir svoj dnevni jelovnik i pogledajte gdje griješite.

2. Ne tražite utjehu u hrani

Kada nam se nešto loše dogodi skloni smo zažmiriti na jedno oko i posegnuti za slatkišima, grickalicama, čašom vina ili piva. To je jako loša navika, koja je zbog svoje duboke ukorijenjenosti u mnogima od nas dobila i svoj naziv. Zove se emocionalno prejedanje. Ovu naviku stječete još u djetinjstvu, kada vam roditelji kao odgovor na bilo kakvo vaše nezadovoljstvo daju hranu ne bi li vas usrećili. Naučite se nositi sa problemima bez posezanja za hranom. Umjesto toga radite nešto što volite, nađite neki hobi ili vježbajte.

3. Razmišljajte što ćete uvrstiti u svoju prehranu, a ne što ćete izbaciti

Koliko god vam se činilo da ste to već tisuću puta čuli i da je potpuno nevažno – jedite više voća i povrća. Sadrži složene ugljikohidrate, vlakna i biološku vodu, visoko vrijedne sastojke koji pomažu održavanju duljeg osjećaja sitosti i zdravlja probavnog sustava.

4. Prije nego što počnete jesti, razmislite jeste li stvarno gladni

Kadgod poželite jesti, zastanite i zapitajte se: “Jesam li stvarno gladan/na”. Tražite fizičke znakove gladi. Glad je način da vam vaše tijelo kaže da treba gorivo, a kada vaša želja za hranom ne dolazi iz gladi, hrana vam ionako neće dati željeni osjećaj zadovoljstva. Također, kada se najedete, jer ste bili gladni, trebali bi se osjećati dobro, nikako prejedeno, napuhnuto i umorno.

5. Pijte dovoljno vode

Voda je iznimno važna za mršavljenje. Kada pijete dovoljno vode, ne samo da ubrzavate rad metabolizma i hidratirate svoje tijelo, već i nemate mjesta za sve one slatke napite koje bi inače tijekom dana popili.