Prirodni antidepresivi i anksioznost

Treba li koristiti prirodne antidepresive?

Budući da broj anksioznih osoba svakim danom progresivno raste u ovom čanku osvrnut ćemo se na prirodna rješenja anksioznosti koja postoje već stoljećima, a polako se na mala vrata vraćaju u upotrebu.

Mnogi će uvijek kao prvi lijek odabrati prirodnu, a ne sintetsku varijantu.

Uslijed nesmiljenog svakodnog tempa koji moderni čovjek mora podnijeti, problemi se počinju javljati u sve mlađoj dobi te se ljudi polako počinju okretati prirodnim rješenjima ankioznosti i blagih oblika depresije koja ne izazivaju ovisnost i nemaju štetnih nuspojava.

Kada koristiti prirodne antidepresive?

Važno je naglasiti činjenicu da lijekovi za smirenje ne umanjuju tegobe depresije, dok se anksioznost može uspješno ublažiti i sredstvima za smirenje i antidepresivima. Sredstva za smirenje (anksioznosti) su anksiolitici i hipnotici te dobro ublažuju tegobe koje karakteriziraju anksioznost.

Simptomi anksioznosti

  • tjeskoba i uznemirenost
  • strah i fobije
  • zabrinutost i uzrujanost
  • nesanica 
  • opsesivno kompulzivni poremećaji
  • gubitak teka
  • drastičan pad tjelesne mase

Fitoterapija kao pomoć (rješenje) kod anksioznosti

Kao i svugdje i ovdje vrijedi pravilo da prvo potražite pomoć stručne i educirane osobe (psihoterapeuta) te počnete rješavati uzoke svoje anksioznosti no dok ste u procesu rješavanja unutarnjih sukoba uvijek se možete osloniti na malu pomoć iz prirode – svojevrsnu štaku koja će vas podupirati u teškim trenutcima. Postoji mnogo biljaka koje su ljekovite i pomažu u rješavanju tegoba anksioznosti i mogu se naći kako samonikle rastu u Hrvatskoj no ipak ćemo izdovojiti neke najefikasnije u suzbijanju problema anksioznosti.

Valerijana (Valeriana officinalis)

Valerijana (Valeriana officinalis) je samonikla biljka naših krajeva, te se u ljekovite svrhe uglavnom koriste njen podanak i korijen. Ova biljka u upotrebi je već stotinama godina, a glavna joj je karakteristika snažno smirivanje nervnog sustava.

Važno je napomenuti da valerijana djeluje odmah!

No najteži dio jest pogoditi ispravnu količinu (dozu) koja djeluje smirujuće jer svatko drugačije reagira, pa ispočetka možda treba malo strpljenja dok se osobna doza fino ne ugodi – ali bez pretjerivanja! Kod previsokih doza izaziva osjećaj tuposti, pada tlaka ili stalne pospanosti.

Valerijana djeluje anksiolitički (smirujuće), spazmolitički (opušta mišićni sustav) te hipnotički (olakšava san i čini ga kvalitetnijim).

Te se koristi kod nesanice (njena najvažnija karakteristika), nervoze i tjeskobe, ali ona nije antidepresiv. Nema nuspojava, no morate znati da se ne preporučuje korištenje pripravaka od valerijane sa bilo kakvim sredstvima za smirenje ili antidepresivima.

Gospina trava (Hypericum perforatum)

Za gospinu travu se bez oklijevanja može reći da je najstudioznije proučavana ljekovita biljka svih vremena – što svakako nije slučajno jer gospina trava može ponuditi čitav spektar rješenja potpuno različih tegoba. Ukratko se za gospinu travu može reći da je izvrstan prirodni antidepresiv, koji uz bok može stati današnjim sintetskim antidepresivima poput zolofta ili prozaca – bez štetnih nuspojava naravno. Njeno osnovno djelovanje svodi se na na blago balansiranje neurotransmitera u mozgu (GABA, norepinefrin, serotonin i dopamin). Stručnim riječnikom rečeno ona spada u kategoriju SSRI antidepresiva, što znači da inhibira ponvnu pohranu serotonina u sinaptičkoj pukotini.

Najbolje djeluje na osobe koje mogu normalno svakodnevno fukcionirati (što znači da … mogu ustati ujutro iz kreveta, funkcionirati na poslu i svim dnevnim zadaćama ali su lošeg raspoloženje, opterećeni brigama, imaju nisko samopouzdanje i fali im poleta i energije u životu) ali ih more problemi i tjeraju ih da se osjećaju loše.

Ova biljka je odgovarajuća upravo za ovu skupinu osoba, koju nikako nije potrebno proglašavati psihičkim bolesnicima. Zgodno jer istaknuti da zbog ublažavanja psihosomtskih tegoba posredno liječi i mnoge druge boljke (loš san, bolove u želucu, kožne probleme…).

Gospinu travu je potrebno uzimati dva do tri tjedna dok ne postigne maksimalni antidepresivni učinak!

Gospina trava i uzimanje lijekova?

Važno je napomenuti jednu nezgodnu karakeristiku gospine trave koje treba biti svjestan ukoliko se odlučite na njeno korištenje. Naime gospina trava iako je potpuno sigurna i netoksična biljka, nikako nije preporučljiva za korištenje ukoliko uzimate lijekove ili oralnu kontracepciju. Jednostavnim riječnikom rečeno ona može umanjiti njihovu djelotvornost odnosno smanjiti koncentracije njihovih aktivnih tvari u krvnoj plazmi. U suprotnome je sasvim sigurna i apsolutno preporučljiva za korištenje te smanjivanje tegoba anksioznosti uz blag osjećaj euforije.