Prirodni antidepresivi bez recepta i nuspojava

Gospina trava kao prirodni antidepresiv? Da moguće je…

Iako gospina trava naoko djeluje pomalo neugledno, nikako ne smijemo podcijenti njen blagotvorni  učinak po ljudsko zdravlje. Gospina trava (Hypericum perforatum) trajna je zeljasta biljka koja raste uz putove i rubove livada te privlači pažnju svojim karakterističnim žutim cvjetovima bogatim žljezdastim stanicama, koji kada se zgnječe prstima ispuštaju ljekovimu tamno crvenu uljastu tekućinu.

Prirodni antidepresivi bez recepta i nuspojava

Terapeutska svojstva i medicinske prednosti korištenja pripravaka na bazi gospine trave (Hypericum perforatum) poznata su već stotinama godina, no specifična upotreba ove biljke kao antidepresivnog lijeka – biljnog pripravka koji liječi blagu do umjerenu depresiju i anksioznost prisutna je tek zadnjih tridesetak godina.

Zanimljivo je spomenuti da ljudi brzo zaboravljaju prednosti prirodnih rješenja, jer se gospina trava  još u rimsko doba koristila za tretiranje “melankolije i sličnih ponašanja” te ju je i njemački liječnik Paracelsus također spominjao i koristio kao lijek za mentalne neravnoteže i slične poremećaje.

Iz ovog posljednjg se lako može zaključiti zašto je upravo Njemačka zemlja u kojoj se gospina trava i njeni pripravci obilato koriste upravo u svrhe tretiranja anksioznosti i depresija.

Popularnost korištenja ove biljke svrstala ju je definitvno u red najdeteljnije proučavanih i najpominje analiziranih biljaka na cijelom svijetu – što samo govori u korist blagotvornim svojstvima gospine trave.

Djelovanje gospine trave

Glavne bioaktivne komponente gospine trave svakako su hipericin, koji i daje karakteristično tamnocrvenu boju ekstraktu gospine trave (izvrstan je za topičku upotrebu kod cijeljenja rana i obnove kože), hiperforin poznat po svojim nevjerojtnim antimikrobnim svojstvima te flavonoidi. Za razliku od uljnih macerata gospine trave koji izvanredno djeluju na regeneraciju kože, vodeno alkoholni ekstrakti cvijeta gospine trave ciljano djeluju na poremećaje centralnog nervnog sustava te se koriste za tretiranje ankisoznih i depresivnih poremećaja odnosno kao alternativa klasičnim antidepresivima zbog izbjegavanja njihovih neželjenih nuspojava.

Mehanizam djelovanja gospine trave

Vodeno alkoholni ekstrakti gospine trave inhibiraju ponovnu pohranu noradrenalina, dopamina i serotonina odnosno povećavaju njihovu koncentraciju u sinaptičkoj pukotini.

Gospina trava potiče budnost, mentalne performanse i tek, odnosno rezistenciju na stres.

Zaključno se može reći da pripravci gospine trave mogu jako dobro parirati klasičnim antidepresivima uz dobru podnošljivost odnosno izostanak nuspojava. Kod rijetkih pojedinaca osjetljivih na komponente gospine trave može doći do probavnih smetnji (koje se mogu manifestirati ponajprije kroz mučnine) te reakcija preosjetljivosti kože i fotosenzibilnosti osobito kod osoba svijetlije puti.

U kojim slučajevima se može koristiti gospina trava?

Gospina trava uspješno se može koristiti u sljedećim slučajevima:

  • Blage do umjerene tjeskobe i napadaja panike
  • Sezonskih poremećaja raspoloženja
  • Opsesivno kompulzivnog ponašanja
  • Menopauze
  • Kroničnog umora
  • Preopterećenosti stresom
  • Predmenstrualnog sindroma
  • Loše koncentracije i smetenosti
  • Poremećaja pažnje i pozornosti u djece (ADHD) starije od 12 godina – uz nadzor liječnika

Interakcije gospine trave s lijekovima!

Iako je gospina trava potpuno sigurna i netoksična biljka, ekstrakt Gospine trave nije uputno uzimati istovremeno s bilo kakvim oblicima antidepresiva, oralnih kontrcepcijskih sredstava i lijekova za zgrušavanje krvi. U slučaju uzimanja lijekova obavezno se konzultirajte s liječnikom prije korištenja ekstrakta zbog mogućih kontraindikacija (može umanjiti djelovanje lijeka).