Preporučeni dnevni unos vlakana

Iako toga mnogi nisu niti svijesni, prehrambena vlakna kao sastavni dio kompleksnih ugljikohidrata neizostavan su  dio ljudske prehrane. Jednako tako nedovoljan unos vlakana jedan je od osnovnih problema današnje populacije, čija se prehrana zbog današnjih trendova bazira uglavnom na rafiniranoj hrani, koja je lišena mnogih bitnih nutrijenata, pa tako i vlakana. No ne obiluje sva hrana vlaknima, da ne bi bilo zabune. Moramo biti svijesni i činjenice da nisu sva vlakna jednaka i da sukladno tome nemaju isto djelovanje i svrhu u organizmu, a uz sve ovo potrebno je reći da postoje bolji i lošiji izvori vlakana.

Povećavanje unosa vlakana u prehrani definitivno povoljno utječe na gubitak tjelesne mase (osjećate se punima i sitima bez dodatnog povećanja energetskog unosa).

Praćenje vašeg dnevnog unosa vlakana kroz dnevnik prehrane omogućit će vam brže postizanje željenih ciljeva!

Kako sve ovo postići?

Korak 1

Definirajte koliko grama vlakana trebate u svojoj dnevnoj prehrani. Količina vlakana varira od osobe do osobe, no kao generalno pravilo za prosječnu zdravu osobu potrebno je unijeti 25 do 30 grama vlakana dnevno. Kao dodatnu smjernicu možete uzeti sljedeće pravilo: na svakih 1000 kcal unešenih prehranom potrebno je unijeti 14 grama vlakana.

Korak 2

Razmišljajte o onome što kupujete i čitajte deklaracije proizvoda!

Korak 3

Vodite dnevnik prehrane i odredite koliko i koju vrstu hrane jedete (otkrijte svoje navike) to je jedini put ka promjenama prehrambenih navika!

Korak 3

Procijenite količinu vlakana u hrani koju ste pojeli i usporedite to s količinama preporučenim za vašu dob i spol.

Korak 4

Vodite evidenciju o vašem prosječnom dnevnom unosu vlakana, ako on nije dovoljan povećajte ga dodavanjem cjelovitih namirnica (žitarica, voća i povrća).