Prehrana za mršavljenje

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj naslov mogao bi se tumačiti na mnogo različitih načina, ali najtočniji bi bio prehrana za zdravlje.

  1. Donesite odluku.
  2. Sprovedite je u djelo.
  3. Budite ustrajni.
  4. Napredujte malim koracima.
  5. Nije sve u izgledu.
  6. Izgled dolazi iznutra.
  7. Budite zadovoljni sobom.
  8. Postanite fizički aktivni.
  9. Planirajte.
  10. Vi ste svoj organizam.

Kad sve ove točke dobro proučite i shvatite, tek tada možete dalje.

Budući da ste sami sebi najveći i najljući neprijatelj u pokušaju ispravnog načina života i prehrane, morat ćete sami sebi zadati smrtni udarac, na jedan vrlo jednostavan i provjeren način, a to je – PLANIRANJE.

PLANIRANJE

Rat sa samim sobom započet ćete pravilnom raspodjelom vremena koje imate na raspolaganju, a tu se naravno radi o onom najdragocjenijem, vašem slobodnom vremenu. Svima nam je cilj što bolje ga iskoristiti u trenutcima opuštanja i zadovoljstva, a ne u strci, ludilu i nervozi i nezadovoljstvu. Ovdje ćemo vrijeme podijeliti na osnovne cjeline od kojih ćemo započeti naše putovanje prema zadanom cilju – uspješnom smanjenju kilograma.

TJEDAN

Počet ćemo od tjedna, dakle svu hranu ili što veću količinu nabavljat ćemo JEDNOM tjedno uz izuzetak od nekoliko namirnica koje trebamo svježe. Ovim potezom dobivamo dvostruku korist, kao prvo namećemo si unaprijed planirane obroke, a kao drugo štedimo novac. Osim toga u tjedni raspored ubacit ćemo neku fizičku aktivnost ili sport.

DAN

Kad smo riješili problematiku tjedna, prebacujemo se na manju vremensku cjelinu – DAN, jer ćemo utvrditi dnevni ritam, što znači da ćemo uskladiti vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja, kao i konzumaciju hrane te pražnjenje crijeva. Jednako kao i u tjednu pokušat ćemo se što više kretati i fizički umarati i na dnevnoj bazi.

OBROK

Ako i dan podijelimo na manje cjeline koje ćemo u ovom slučaju nazvati obrocima, nije potrebno brojati kalorije, one su ionako okvirna vrijednost, ali to ne znači da ćemo u sebe unositi ogromne količine hrane. Eliminirajte sve nepotrebno, kao što su svi sokovi osim prirodnih ili pretjerane količine kave, koja može izazvati hipoglikemički efekt tj. učiniti vas gladnim iako vam količina šećera u krvi nije pala te slatko i alkohol, koje su potpuno beskorisne namirnice.

Kad smo ovako ogolili svoj prosječni dnevni/tjedni jelovnik, počnimo ga puniti s drugim korisnim, zaista korisnim stvarima za naš organizam tj. nas. Počnite kombinirati namirnice na drugačiji način od onog koji ste do sad koristili, tj. omogućite svom organizmu da s lakoćom metabolizira konzumiranu hranu, koju tada optimalno i iskorištava. A ne dozvolite da se neprobavljena hrana raspada i trune u crijevima, što ju zapravo čini toksičnom, a ne hranjivom.

OKUS

Jedan od najčešćih uzroka propasti mnogih „dijeta“ jest odbojnost prema određenim vrstama hrane, koje su zdravije od onih kojima ih pokušavamo zamijeniti, upravo zbog njihovog okusa. Zapravo nije problem u okusima, nego u našoj percepciji okusa. Zašto? Jednostavan odgovor bio bi navikli smo se na određene okuse koji nam pašu i ne želimo ih zamijeniti drugima, jer nam oni „ne odgovaraju“. Zapravo je istina u tome da su nam ogromne količine rafinirane i industrijski prerađene hrane kao i nevjerojatne količine šećera potpuno umrtvile čulo okusa, te nam treba sve jače i više začinjena hrana. Dakle vrtimo se u krug. Da bismo ponovno osjetili puni i prirodni okus hrane potrebno je ovisno od osobe do osobe nekoliko dana „čišćenja“ okusnih pupoljaka na površini jezika. Čišćenje znači izbjegavanje konzumacije jako začinjene i rafinirane hrane, te umjetnih aroma i pojačivača okusa.

Nastavak slijedi …