Prehrana za detoksikaciju!

Što vi zapravo želite?

Detoksikacija

Detoksikacija je prirodan tjelesni i potpuno automatiziran proces eliminacije otrova i mnogih štetnih nusprodukata metabolizma van iz organizma. Detoksikacija kroz različite prehrambene režime i poporu putem fitoterapije svakako je karika koja nedostaje u borbi i prevenciji protiv bolesti. Jer sama svrha joj je djelovati na vrijeme te olakšati tijelu uklanjanje uzroka bolesti prije no što dođe do ozbiljnije i veće štete.

Potpuno nesvjesni važnosti ovog čina koji se svakodnevno odvija u našim tijelima imamo mogućnost živjeti zdravo. Budući da je naše tijelo već stvoreno tako da nas neprestano čisti, što znači da je oduvijek za tim postojala potreba, zašto se danas, pogotovo u ovo doba priča toliko puno o detoksikaciji tijela odnosno organizma?

Današnje navike i nedostatak vremena da se posvetimo sami sebi, ukratko ritam života, ne samo da ne dozvoljavaju optimalnu regeneraciju tkiva i organa već i ne podržavaju naše prirodno unutrašnje čišćenje.

Vrlo često se brkaju pojmovi i samo značenje detoksikacije te se pod nju guraju različite brzopotezne dijete čime detoksikacija gubi svoj smisao te postaje post, gladovanje ili niskokalorična dijeta. Daleko od toga da ispravno tempiran i odgovarajuće izveden post ne daje rezultate. Spomenimo samo Hipokrata – oca moderne medicine, koji je koristio post kao jedan  od najstarijih terapijskih postupaka za unaprjeđenje zdravlja.

Problem je što mnogi potpuno krivo shvaćaju i koriste ovu metodu detoksikacije organizma.

Želite li čišćenje organizma ili dijetu??

Nakon obilnih ispada za blagdanskim stolom mnogi će posegnuti za „lakšom hranom“ pritom zavaravajući samo i jedino sebe jer vlastiti organizam nikako ne mogu prevariti. Ako zapravo želite brzopoteznu dijetu, a ne čišćenje organizma tj. detoksikaciju, grdno ste se prevarili. Razjasnimo za početak značenje riječi dijeta? Korijen riječi dijeta zapravo znači način odnosno stil života i to umjeren s obzirom na hranu, piće, tjelesne aktivnosti i odmor. To je doslovno i jedino značenje riječi dijeta.

Nerazumijevanje ovog pojma nije jedini problem jer stalno idemo iz krajnosti u krajnost, a te se krajnosti uglavnom odnose samo na unos energije. Veći je problem kronična podhranjenost kvalitetnim izvorima makronutrijenata i samim mikronutrijentima. Niskokalorična prehrana je samo režim prehrane, a ne način života jer tako se ne može živjeti. I zato rezultata nema!

Što uopće možemo detoksicirati

Detoksikacija je drenaža organizma, a vrši se kroz 5 organa koji imaju sposobnost eliminacije toksina i nusprodukata metabolizma. Oni su:

  • Jetra i žuč
  • Bubrezi
  • Debelo crijevo
  • Pluća
  • Koža

Gore navedeni organi mogu se drenirati fitoterapijom i primjerenim režimima prehrane. Naravno uz prisustvo stručne i osposobljene osobe.

Izgubili ste vodu

Budući da se pod pojmom detoksikacije vješto skriva želja za gubitkom kilograma, izgovorimo to na glas – iznimno visoki gubici masnih zaliha, veći od 0,5 kg na tjednoj bazi su nemogući!

Realno je moguće na tjednoj bazi izgubiti oko pola kilgrama masnoća – što zapravo i nije malo, ali mi uvijek hoćemo još. Sav ostali višak odnosi se na vodu. Kada u organizam unosimo previše energije, sav višak se prvo skladišti u jetri i mišićima u obliku glikogena, a  ostatak u masnim naslagama. Kada okrenemo jednadžbu, tj. kada prestanete jesti ili ne jedete dovoljno prvo će se početi trošiti one zalihe do kojih je najlakše doći i koje se najbrže aktiviraju, a to je glikogen. Budući da glikogen na sebe veže vodu i to u otprilike deset puta većoj količini. Potrošnjom svake molekule glikogena potroši se deset puta veća količina vode. Upravo ta potrošena voda predstavlja taj drastični lažni gubitak kilograma.