Prehrana na poslu i sve njene posljedice…

Pravilna prehrana na poslu

Radim zhtjevan posao i provodim više od 12 sati u uredu. Često nakon obroka umjesto da se oporavim, osjećam se umorno i bez energije. Zašto je tome tako i kako da to popravim? (PREPOZNAJETE LI SE?)

Ovo pitanje ima mnogo uzroka i odgovora, no da ne idemo previše u širinu fokusirat ćemo se na najvažnije stvari, koje je jednostavno zapamtiti te kojima se jednostvano može doskočiti ovom naoko kompliciranom problemu. Kao što sam kroz dosadašnje tekstove i spominjao, a ponovit ću opet, danas ljudi rade mnoge pogrešne stvari vezane uz svoj stil života i prehrambene navike.

6 najgorih stvari koje sami sebi možete napraviti općenito, a pogotovo u ovom slučaju su:

  • Preskočiti obrok (pogotovo onaj jutarnji)
  • Unijeti preobilne količine hrane (posebno u jednom obroku)
  • Često konzumirati hranu bogatu zasićenim masnoćama
  • Jednolično jesti
  • Unositi nizak sadržaj vlakana prehranom
  • Pogrešno kombinirati namirnice

Ovo su osnovne stvari koje ako ne poštujete vode upravo u pravcu u kojem ne želite ići. Koliko god vi mislili da prehrana nije bitna (bitno je samo da se dobro najedete) rezultati koje ćete imati ovise upravo o ovim faktorima, a time i kvaliteta vašeg života. Kako biste stali na kraj svemu ovome i uzeli kontrolu u svoje ruke potrebno je prijeći sa stihijskog načina prehrane (čitaj: jesti sve što mi padne pod ruku u bilo koje vrijeme) na „kontrolirani“ tj. planirani način prehrane. Da bi ste uopće unijeli promjene potrebno je postati svijestan onoga što činite svome tijelu koje vas u svim situacijama vjerno služi, dok je god u mogućnosti. Kada jednom prijeđete granicu svog tijela nastupa zamor a na kraju i bolest.

Prvo pravilo

Dan definitivno morate započeti obrokom, koji vam daje energiju onda kada ste najaktivniji i kada vam je i najviše potrebna. Da, imate vremena za ovo jer konzumiranjem svih obroka sebi osiguravate zdravlje! Ovim činom učinili ste sebi ogromnu uslugu, jer osim što rasterećujete svoj organizam, umanjujete efekte stresa (jer i gladovanje je stres) te automatski osiguravate da vam se potreba za svim ostalim obrocima u danu posloži sama po sebi. No morate i njih konzumirati, nema preskakanja. Uvedite rutinu konzumiranja obroka i držite je se kao svetog načela.

Drugo pravilo

Posegnite za boljim izvorima namirnica. Ovo znači da trebate jesti isto što i sada jedete, samo u njegovom izvornom i što manje prerađenom obliku. Ovim potezom sebi osiguravate čitavo bogatstvo hranjivih tvari kojih vam u vašoj svakodnevnoj prehrani baziranoj na rafiniranim proizvodima svakako nedostaje.

Treće pravilo

Naučite mudrije kombinirati namirnice i time iz njih izvući maksimum za sebe. Navest ću primjer klasičnog obroka koji se bazira na kombinacijama bjelančevina životinjskog porijekla i koncentriranih oblika škroba lišenih prehrambenih vlakana. Konkretno radi se o kombinaciji crvenog mesa i krumpira, bijelog kruha ili tjestenine. Ova iako izrazito uobičajena kombinacija nije nužno i najbolja jer se probava njenih komponenti praktički „poništava“ te se zbog krivih izvora ugljikohidrata (osiromašenih hranjivim tvarima pa tako i vlaknima) iznimno loše probavlja. Predugo se zadržava u probavnom sustavu, čime se povećava mogućnost fermentacije hrane i njena nedovoljno dobra probava. Iz ovog se mogu uočiti trenutne i dugoročne posljedice.

Trenutne posljedice se manifestiraju naglim padom energije i umorom, čiji uzrok se nalazi u pogrešnim izvorima ugljikohidrata. Ovakve vrste ugljikohidrata sadrže brzooslobađajuću energiju (imaju visoki glikemički indeks) te rezultiraju naglim oscilacijama razine glukoze u krvi. Brzi porast glukoze u krvi slijedi i njen nagli pad. Ovakvi izvori ugljikohidrata sadrže vrlo niske količine vlakana, koja blagotvorno djeluju na čitavo tijelo te omogućavaju sporiji ulaz glukoze u krvotok te dulji osjećaj sitosti.

Dugoročne posljedice se mogu manifestirati na sljedeći način. Nedovoljno probavljene molekule hrane ukoliko dospiju u krvotok mogu izazvati imunološki odgovor organizma, što na duge staze može rezultirati različitim upalama probavnog sustava, alergijama, intolerancijama te pretjeranim opterećenjem jetre što u konačnici rezultira kroničnim umorom i organizmom zasićenim toksinima.

Nastavak slijedi…