Kako jesti kod malignih bolesti?

Dobrobiti pravilne prehrane kod malignih bolesti

Maligne bolesti i njihova dinamika zahtijevaju nagli zaokret u postojećem načinu prehrane – jer sama bolest i njezine posljedice, kao i kemoterapija mijenjaju način na koji jedete. Jedan od razloga je i smanjena tolerancija tijela na neku hranu ili nutrijente – no jedno je sigurno, oboljeli od malignih bolesti moraju postaviti ciljeve u prehrani i imati plan ili sistem prem kojem će znati što, kako, koliko i kada trebaju jesti.

prehrana-i-suplementi-kod-malignih-bolesti

7 glavnih razloga za promjenu prehrane kod malignih bolesti

Osnovni razlozi za promjenu prehrambenih navika kod malignih bolesti su:

 • Održavanje tjelesne težine
 • Opskrba tijela hranjivim sastojcima
 • Smanjenje mogućnosti nuspojava i bolje podnošenje terapije bolesti
 • Više energije i bolji osjećaj
 • Održavanje snage organizma
 • Brži oporavak
 • Smanjena mogućnost od infekcija i ostalih bolesti

Pravilan način prehrane kod malignih bolesti podrazumijeva unos sva tri makronutrijenta – ugljikohidrata (pogonsko gorivo tijela), bjelančevina (strukutrni element tijela) i masnoća (strukutrni element tijela) te niza fitokemikalija (karotenoidi, likopen, rezervatrol…), vitamina i minerala koji su sastavni dijelovi cjelovitih izvora namirnica.

Koliko jesti kod malignih bolesti?

GDA (Guideline Daily Amounts) je vodič (smjernice) koji pokazuje koliko kalorija i hranjivih tvari (bjelančevine, ugljikohidrati, šećeri, masti, zasićene masne kiseline, vlakna i sol) sadrži određena količina hrane (obrok) uodnosu na referentni dnevni unos od 2000 kcal.

Drugim riječima GDA se bazira na prehrani od 2000 kcal/dan te je zapravo skup smjernica koje bi nam trebale pomoći pri dnevnoj orijentaciji unosa energije i nutrijenata u svakom obroku ili piću, čije količine predstavljajudio ukupnog postotka dnevnih potreba zdrave odrasle osobe.

Dakle GDA je:

 • vodič za balansiranu prehranu
 • informacija na dohvat ruke (i zdravim osobama i oboljelima)
 • sve prihvaćeniji od strane prehrambene industrije i krajnih korisnika
 • znanstveno utemeljen.

Kod osoba oboljelih od malignih bolesti pojedine paramete GDA sistema je potrebno donekle korigirati – prvenstveno unos lako probavljivih bjelančevina, kojeg je potrebno malo povećati.

Što se događa ako ne konzumiramo dovoljno bjelančevina?

Kada naše tijelo ne dobiva dovoljno bjelančevina (čitaj – kada ih ne jedemo dovoljno), ono se počinje koristiti vlastitim rezervama (koje nisu beskonačne) i razlaže vlastito mišićno tkivo da bi zadovoljilo potrebe organizma. Direktna posljedica kod osoba oboljelih od malignih bolesti je znatno dulji oporavak od bolesti i smanjena otpornost na bolesti – jer kad unosimo premalo bjelančevina prvo strada imunitet. Zaključno možemo reći da nakon kirurškog zahvata, kemoterapije ili terapije zračenjem tijelo treba dodatan unos bjelančevina za optimalno funkcioniranje.

detoksikacija-kod-malignih-bolesti

Ukoliko ste oboljeli od maligne bolesti i ovo čitate…

Planirajte jer time smanjujete osjećaj vlastite nemoći i tjeskobne faze koje vas u kritičnim trenutcima mogu slomiti. Planirajte i poduzmite nešto odmah! Promijenite način života obzirom na odmor, fizičku aktivnost i prehranu (ovo je prava definicija riječi dijeta). Svaki dan učinite nešto za sebe – ciglu po ciglu i time ćete stvoriti bedem koji će vam dati snage u najtežim, možda i presudnim trenutcima. Informirajte se o vrsti bolesti koja vas je snašla, promijenite način prehrane i stil života. Uvedite pravilnost u svoje prehrambene navike i jedite dovoljno energije pravilno raspoređene tokom dana jer morate imati snagu kojom ćete savladati bolest. Koristite ljekovite biljke (uz konzultaciju s liječnikom) i dodatke prehrani koji će pratiti vašu prehranu i zapamtite – dodaci prehrani su samo dodaci prehrani – prehrana je uvijek temelj.