Metabolizam mineralnih tvari

Čemu služe minerali?

Minerali su komponente od posebne važnosti za ljudski organizam, jer omogućavaju funkcioniranje svih fizikalnih i biokemijskih procesa u stanicama našeg tijela. Za razliku od metabolizma organskih tvari, mineralne tvari se u organizmu ne proizvode, već se obnavljaju putem hrane koju konzumiramo, dok se “potrošene” izlučuju iz organizma putem tjelesnih izlučevina. Da bi organizam funkcionirao optimalno, mora postojati ravnoteža između unosa i izlučivanja mineralnih tvari.

Svaka pojedina mineralna tvar, u organizmu ima svoju važnu ulogu, stoga nedostatak ili poremećaj pojedinih minerala utječe na biološku funkciju u kojoj sudjeluju (slikovit primjer bio bi prevelika kiselost organizma, koja je čest problem današnje populacije).

Mineralne tvari u organizmu uglavnom nalazimao kao mineralne soli, prisutne uglavnom u tragovima.

Funkcije nekih mineralnih komponenti

Kalcij i fosfor imaju više zajedničkih uloga, a najvažnija je mehanička, jer daje čvrstoću kostima i zubima. U male djece pri nepravilnom metabolizmu kalcija i fosfora te pomanjkanju D vitamina nastaje rahitis, dok kod starijih osoba kosti s nedovoljno kalcija postaju krhke i lako lomljive (osteoporoza), osim toga kalcij je važan sastojak krvi jer omogućuje aktivnost mišića i enzima.

Kalij utječe na rad mišića, a posebno na rad srca, on sudjeluje u prijenosu nadražaje i stezanja mišića, te utječe na stvaranje glikogena u jetri. Organizmu je dovoljno 1 do 2 grama kalija dnevno.

Željezo je sastavni dio krvi i sudjeluje u sintetizi hemoglobina, dnevna je potreba 1 do 2 mg.

Cink je sastavni dio građe oka, a utječe i na rad štitne žlijezde.

Jod sprječava gušavost.

Fluor se nalazi u zubnoj caklini i kostima, pa se pomanjkanje štetno odražava na zube i kosti.

Magnezij se nalazi u organizmu zajedno s kalcijem, i to u malim količinama, bitan je za biološku ravnotežu.

Sumpor ulazi u organizam kao sastojak organskih spojeva, i to u obliku fosfata. Sudjeluje u građi biološke strukture i jednako tako je važan za metabolizam staničnih tvari, jer uz dušik i fosfor ulazi u bjelančevine (od kojih je pretežno izgrađena stanica).

Selen je katalitički element, koji pomaže zadržavanju vitamina u krvnoj plazmi.

Krom je kemijski element kojega u ljudskom organizmu ima samo u tragovima, i to u krvnom serumu i u mozgu. Ne apsorbira se u ljudskom organizmu.

Oligoelementi

Dolaze s vodom i hranom uglavnom u tragovima ili u vrlo malim količinama, ali imaju biokatalizatorsku ulogu to su:

mangan, bakar, molibden, cink, aluminij, stroncij, olovo i barij.