Ljekovitost ulja konoplje – istina ili mit?

Ulje konoplje kao lijek ili što je Cannabis Sativa?

U posljednjih nekoliko godina na tržištu dolazi do naglog porasta interesa za konopljino ulje pri čemu se pretjerano naglašavaju njegova pozitivna svojstva bez potpunog poznavanja njegovog sastava i utjecaja kojeg ima na ljudski organizam.

Svrha ovog članka jest pružanje objektivnih i točnih informacija o djelovanju ulja konoplje.

Konoplja (Cannabis Sativa L.) potječe iz centralnih dijelova Azije, no zbog svojih izuzetnih svojstava vrlo brzo se proširila na čitav svijet. Uzrok ovakvoj popoularnosti je širok spektar primjene gotovo svih dijelova biljke.

ulje medicinske konoplje

THC u ulju konoplje (ili što točno konopljino ulje nije?)

Zbog velikog medijskog interese i nerazlikovanja industrijske (Cannabis Sativa L.) i indijske konoplje (Cannabis indica Lam.) prosječan kupac automatski povezuje konopljino ulje sa psihoaktivnom komponentom THC (Δ-9-tetrahidrokanabinol-om). Ulje koje možemo pronaći na policama u našim trgovinama dobiva se iz sjemena industrijske konoplje koja prema „Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje i promet opojnih droga u veterinarstvu“ (NN broj 67/2003) propisuje max količinu od 0,2 % THC u suhoj tvari.

Ulje koje možemo pronaći na policama u našim trgovinama može sadržavati maksimalno 0,2% THC-a u tragovima!

U svakom slučaju ovo je između 10 i 100 puta manje nego kod indijske konoplje, pri čemu je važno razumjeti da se THC stvara u drugim dijelovima biljke (primarno u neoplođenim vrhovima ženskog cvijeta), a ne u sjemenu iz kojeg dobivamo ulje. THC dolazi u ulje samo slučajnom kontaminacijom pri proizvodnji. Procesom ekstrakcije pomoću organskih otapala (npr. etanola) usitnjenih dijelova konoplje moguće je dobiti proizvod bogat THC-om. Na ilegalnom tržištu odavno je poznat hašiš kao jedan oblik ovog ekstrakta, a nakon gostovanja Ricka Simpsona (http://www.phoenixtears.ca/) na HRT-u veliki broj ljudi u Hrvatskoj s po život opasnim bolestima zainteresiralo se za ovu vrstu liječenja.

U posljednje vrijeme sve je veći medijski interes i pritisak javnosti za legalizacijom upotrebe medicinske konoplje.

Sastav ulja konoplje

Hladno prešano konopljino ulje je ulje dobiveno isključivo mehaničkim postupcima prešanja iz sjemenki konoplje bez upotrebe organskih otapala. U svom sastavu sjemenka konoplje sadrži između 28 i 35 % ulja i s takvim udjelom spada u relativno isplative uljarice. Za usporedbu noviji hibridi suncokreta u svom sjemenu sadrže preko 50 % ulja.

S nutritivnog stajališta konopljino ulje je najzanimljivije zbog svog sastava masnih kiselina.

Ovisno o sorti sadrži 1 – 3 % γ-linolenske kiseline koja se ne javlja u drugim uljima koji se obično nalaze u našoj prehrani. Iznimka su ulja noćurka, crnog ribizla i boražine koja se uglavnom prodaju inkapsulirana. Specifičnost ove masne kiseline je njena povezanost s linolnom (omega-6) esencijalnom masnom kiselinom. Linolna kiselina je esencijalna za naš organizam i iz nje naše tijelo kompleksnim biokemijskim putevima sintetizira protuupalna tijela poznata pod skupnim nazivom eikosanoidi.  Kao prvi korak u toj sintezi nastaje γ-linolenske kiseline i taj početak je često „usporen“ ili nedostatan zbog raznih utjecaja, od stresa,virusnih infekcija, dijabetesa, starenja, pretjerane konzumacije alkohola ili nepravilne prehrane.

Unošenjem γ-linolenske kiseline u prehranu mi na neki način dajemo organizmu djelomično „obrađenu sirovinu“ koju može dalje koristiti.

Ključ djelovanja ulja konoplje je uravnoteženje unosa masnoća

Sva hrana baš kao i lijekovi ima određen farmakološki učinak na tijelo. Kada pričamo o posljedicama djelovanja masnoća koje pojedemo na naša tijela vrlo pojednostavljeno možemo reći sljedeće.

Nema loših ili dobrih masnoća – postoji samo njihova ravnoteža unosa u naša tijela putem prehrane! 

Kliničke studije su pokazale da konopljino ulje ima pozitivan učinak na probleme s neurodermatitisom, predmenstrualnim sindromom, reumatoidnim artritisom itd.

Kod bilo koje tematike vezane uz masne kiseline ključna je riječ ravnoteža!

Konopljino ulje sadrži naizgled idealan preporučeni omjer dviju esencijalnih masnih kiselina alfa-linolenske i linolne od 1:3.

Doziranje konopljinog ulja u prehrani

Današnja prehrana u zapadnom svijetu dovela je do ozbiljnog poremećaja ovog balansa do 1:15 pa čak i do 1:25 u nekim zemljama što se smatra jednim od glavnih krivaca za epidemiju pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Teoretski konopljino ulje nam može pomoći da vratimo ravnotežu bliže normali, ali ono sadrži preko 50 % linolne kiseline s kojom ionako pretjerujemo u prehrani. Pravu korist od konoplje možemo očekivati tek kad postepeno počnemo smanjivati unos hrane bogate linolnom kiselinom (npr. velike količine proizvoda od pšenice i kukuruza) i zasićenim masnim kiselinama (meso, mesne prerađevine, mliječni proizvodi). Do tad će konzumacija ovog ulja biti samo pre-skupi izlet u „zdraviju prehranu“.

 Marko Obranović, dipl. ing. prehrambene tehnologije-nutricionist