Lepidium Meyenii

Biljka Lepidium Meyenii po botaničkoj klasifikaciji pripada porodici Brassicaceae, u koju spada više od 3000 vrsta širom svijeta (srodna je gorušici, repi i rotkvicama). Uz njen službeni naziv, poznata je i pod drugim imenima, kao što su Peruanski ginseng i maka tj. maca.

Raste u Južnoj Americi, visoko u Andama. Karakterizira je visok sadržaj minerala (kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij, cink i drugi), vitamina (B1, B2, B3 te vitamina C) i alkaloida, a zanimljivo je dodati da sadrži većinu potrebnih nutrijenata za optimalno funkcioniranje organizma.

Vitamini B pridonose povećanju proizvodnje energije (na način da pospješuju konverziju hrane u energiju), dok vitamin C kao snažan antioksidans jača imunološki sustav.

Bogata je i kvalitetnim ugljikohidratima, koji kombinirani sa alkaloidima i ostalim komponentama koje prirodno posjeduje daju odličan izvor održive energije. Osim toga sadrži značajne količine bio raspoloživih proteina ( u prosjeku 11g na 100g )

Njene osnovne odlike su:

  • bogatstvo vitaminima, proteinima, složenim ugljikohidratima i mineralima
  • energizirajuća svojstva – povećava izdržljivost omogućujući tijelu proizvodnju održive energije na duže staze (za razliku od kratkotrajnih učinaka baziranih na kofeinu)
  • povećava libido i liječi impotenciju – normalizira nivoe testosterona (glavnog spolnog hormona) u muškaraca i žena te poboljšava plodnost, smanjuje simptome menopauze zbog svoje prirodne sposobnosti da omogući tijelu da normalizira razine hormona.

Te uz sve ovo omogućava mentalnu bistrinu i memoriju, regulira menstruaciju, djeluje povoljno na sindrom kroničnog umora, odlična je alternativa anaboličkim steroidima, djeluje kao imunostimulans te tonizira sve funkcije organizma.

Biljka Lepidium meyenii omogućava sve ove dobrobiti iz jednostavnog razloga što stimulira sustav endokrinih žlijeza, da rade efektivno i skladno.