Laneno ulje

Što bi svatko trebao znati o lanenom ulju?

Laneno ulje kao lijek

Hladno prešano laneno ulje namirnica je izuzetnih prehrambenih svojstava, koja se ponajprije očituju u sastavu bogatom polinezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Što je tu ljekovito pitate se? Stručne studije posvećene istraživanju svojstava lanenog ulja dokazale su njegovu zaštitnu funkciju kardiovaskularnog sustava u prvom redu smanjenjem upala u čitavom tijelu pa tako i smanjenjem upala koje uzrokuju nastanak arterijskog plaka i oslabljivanjem crkulatornih svojstava krvotoka (ateroskleroza), zatim sniženja vrijednosti kolesterola te regulaciji krvnog tlaka. Laneno ulje liječi i probleme probavnog sustava od zatvora preko divertikulitisa pa sve do hemoroida. Povoljno djeluje i na kožu kod tretiranja pojave akni, dermitisa, psorijaze ili opeklina.

Sastav lanenog ulja

Laneno ulje svakako je jedan od bogatijih izvora višestruko nezasićenih masnih kiselina, najvažniji predstavnik jest alfa linolenska masna kiselina (ALA) čiji udjeli mogu iznositi od 40 do čak 60%.

ALA je uglavnom i odgovorna za ljekovita svojstva lanenog ulja.

Ovdje je važno razjasniti da je ALA kratko lančana nezasićena omega-3 masna kiselina koja se u tijelu kovertira u dugolančane omega-3 nezasićene masne kiseline (DHA i EPA), koje uglavnom nalazimo u ribljem ulju.

Rok trajanja lanenog ulja

Laneno ulje laganog je i nježnog je okusa, pa se uglavnom koristi za začinjanje salata i bijelog mesa.

Nikada se ne koristi pri termičkoj pripremi namirnica nego isključivo na hladno, kao preljev i dodatak jelima.

Nažalost, laneno ulje vrlo se brzo i lako kvari te bi ga ukoliko je dobiveno od lanenih sjemenki metodom hladnog prešanja trebalo upotrijebiti tijekom nekoliko tjedana od dana proizvodnje, a u međuvremenu držati u tamnim bocama na hladnom mjestu.