Kapi valerijane – prirodno rješenje za nemir i nesanicu

Pobijedite umor, nezadovoljstvo i nesanicu ljekovitim biljkama

Ako se osjećate isprano, iscrpljeno ili vam nedostaje energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a vaša svakodnevica je pretrpana zadacima koji se samo gomilaju te osjećate da gubite prirodnu moć odmora kroz kvalitetan san vrijeme je da naučite rješavati ovakve tegobe na prirodan način. Uz pravilno disanje, vrijeme za sebe te fizčku aktivnost i pravilnu prehranu svakako je mudro uvrstiti i element fitoterapije u svoju svakodnevicu. Ovaj post povećen upravo tome odnosno definitvnoj kraljici borbe protiv nesanice i stresa – valerijani.

San je svakako važan element u postizanju potpunog zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog

Iako je često posljedica današnjeg načina života, nedovoljna količina sna vrlo lako može uzrokovati niz neželjenih zdravstvenih problema.

Valerijana, nesanica ili anksioznost?

Valerijana (Valeriana officinalis) hrvatskog naziva odoljen, samonikla je biljka kontinentalne Hrvatske, koja slično kao i gospina trava uglavnom raste uz putove ili čistine. Ljekoviti dijelovi biljke su podanak i korijen koji posjeduju karakterističan i intenzivan miris. Osnovno svojstvo valerijane je snažno djelovanje na centralni živčani sustav kojeg izvrsno smiruje kod napetosti i opterećenosti stresom.

Važno je naglasiti činjenicu da valerijana može uspješno ublažiti i anksioznost i nesanicu (ova dva pojma su uglavnom uzročno posljedično i povezana) no ne i depresiju!

Valerijana za smirenje

Zbog umirujućeg djelovanja od davnina se valerijana koristi kao prirodni sedativ.

Njeno ime potječe od latinske riječi valere – biti dobro.

Djelovanje valerijane 

Njeno umirujuće djelovanje smiruje živčani sustav posredno rješava mnoge tegobe povezane s napetošću od glavobolja i migrena pa sve do problema s probavom. U nekim slučajevima je korisna i kod  sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa te hernije želuca zbog svog spazmolitičkog djelovanja (opušta mišiće te umanjuje grčeve i bol) u abdominalnom području.

Valerijana svojim karakterističnim sastavom djeluje na nekoliko načina:

  • anksiolitički (smiruje živce)
  • hipnotički (olakšava san i čini ga kvalitetnijim)
  • spazmolitički (opušta mišiće i smanjuje grčeve)
  • blag je sedativ
  • korisna je kod odvikavanja od sredstava za smirenje

Neželjena djelovanja valerijane?

Valerijana nema poznatih kontraindikacija te je posve sigurna i netoksična. Kod dugotrajne primjene i visokih doza ponekad može uzrokovati glavobolju, razdražljivost, nemir i nesanicu. Može utjecati na snižavanje povišenog krvnog tlaka. Valerijana se ne smije koristiti u trudnoći, dojenju te kod male djece.

Prednost korištenja valerijane kod nesanice (ukoliko se koristi u preporučenim dozama) je izostanak tuposti i mamurluka za razliku od nekih farmaceutskih sredstava za spavanje i opuštanje.

Točka na “i”

Ako ste se prepoznali prema činjenicama navedenim u ovom članku uključite prirodna rješenja u borbu protiv tegoba koje vas muče u svakodnevnom životu radi boljeg zdravlja i što je nekad možda i važnije pozitivnog raspoloženja. Konačno rješenje je polagana promjena navika, načina razmišljanja i stavova koje će vas dovesti na onu točku u životu kojoj težite, no na tom ponekad trnovitom putu dozvolite sebi malu pomoć iz prirode.