Kako promijeniti prehranu na poslu?

Zlatna pravila prehrane poslovnih ljudi!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao poslovna osoba svakako bi trebali gledati na svoje tijelo kao na najvrijedniju investiciju u vlastitom životu!

 

Odgovor na svevremensko pitanje kako se hraniti na poslu, kada provodite više od 12 sati u uredu te se nakon konzumiranih obroka osjećate umorni, bezvoljni i prazni (a obrađivali smo ga u prethodnom postu) nastavljamo u ovom, naravno s malim ponavljanjem gradiva.

Spominjali smo 3 jednostavna pravila, kojima možete uvesti red u svoju prehrambenu rutinu, koja je svakoj prezaposlenoj osobi prvenstveno neuredna. Ponovimo još jedno kratko ta 3 sveta pravila.

Prvo pravilo

Dan definitivno morate započeti obrokom, koji vam daje energiju onda kada ste najaktivniji i kada vam je i najviše potrebna. Da, imate vremena za ovo jer konzumiranjem svih obroka sebi osiguravate zdravlje! Ovim činom automatski osiguravate da vam se potreba za svim ostalim obrocima u danu posloži sama po sebi. No morate i njih konzumirati, nema preskakanja. Uvedite rutinu konzumiranja obroka i držite je se kao svetog načela.

Drugo pravilo

Posegnite za boljim izvorima namirnica. Ovo znači da trebate jesti isto što i sada jedete, samo u njegovom izvornom i što manje prerađenom obliku.

Treće pravilo

Naučite mudrije kombinirati namirnice i time iz njih izvući maksimum za sebe.

Kao rezultat kombinacije ovih triju pravila, disciplinom i upornošću u kratkom vremenu postići ćete:

  • bolje iskorištenje osobnog vremena
  • unos optimalnih količina hranjivih tvari tokom dana
  • više nivoe energija i mentalne oštrine
  • dulje periode sitosti
  • osobno zadovoljstvo (jer ste sami sebi pomogli između svega ostalog…)
  • manje opterećenje vlastitog organizma

Kako sve ovo primijeniti?

Jednostavno, uvođenjem ova tri pravila u svoju svakodnevicu. Čak štoviše ako primijenite samo drugo pravilo i u svoju prehranu uvedete dobre izvore namirnica kao što su cjelovite žitarice, povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, mlado crevno meso, bijelo meso i ribu ostvrit ćete golem napredak u svom zdravlju i naravno bolje ćete se osjećati. Ne postoji zamjena za cjelovite i prirodne namirnice, koje svojim bogatim sastavom djeluju sinergijski i sadrže tisuće komponenti koje blagotvorno djeluju na zdravlje.

Zašto bi sve ovo trebali napraviti?

Zato što je osobna prehrana jedna od rijetkih stvari koje u životu možete staviti potpuno pod kontrolu. Mudrim gospodarenjem vlastitim tijelom možete poboljšati svoje zdravlje te ga održavati na najvišoj razini optimalnim dnevnim unosom hranjivih tvari i fizičkom aktivnošću.

Svatko je biokemijski individualan

Ovdje naravno ne treba generalizirati jer svatko je biokemijski individualan. Upravo zato pokušajte otkriti nakon kojih obroka se osjećate bolje ili lošije. Sustavnom evidencijom osobne prehrane (dnevnikom prehrane) moguće je otkriti ovakve sitnice i značajno si poboljšati kvalitetu života. Ne slušajte druge, jer ako oni mogu podnijeti određenu hranu ne znači da morate i vi, jednako tako procijenite vlastite prehrambene potrebe i nadopunite svoju prehranu preporučenim hranjivim tvarima kako bi ste se osjećali zdravima i vitalnima. Uostalom, ukoliko se u svemu ovom ne snalazite uvijek možete potražiti pomoć nutricionista, što je postala sve češća pojava, koji će prehranu prilagoditi vašim realnim potrebama, dobi i spolu.

Što još ovime dobivate?

Dugoročni ulog u vlastito zdravlje, na koje jedino vi možete utjecati i na kraju krajeva i osloniti se u ova ne baš jednostavno vremena!