Holistički pristup hrani

Uz klasični,  postoji i alternativni tj. holistički pristup hrani i prehrani. U posljednje vrijeme sve više se pažnje posvećuje holističkom pristupu prehrane iz razloga što se moderni čovjek prilično udaljio svega prirodnog okruženja, a osim toga, promatranje tijela kao jednodimenzionalnog sustava jednostavno više “ne drži vodu”.

Ukoliko se zaista želite posvetiti holističkom pristupu prehrani, ono što najprije morate obaviti jest svladavanje osnovnih znanja o hrani, prehrani te ljudskom tijelu, njegovim potrebama i svim posljedicama koje mogu sa sobom vući neki pogrešno odigrani potezi. Osnovno pravilo glasi: ne pretjerujte ni u čemu i koristite zdrav razum. Ako se odlučili posvetiti se holističkom pristupu prehrani, najbolji savjet bio bi sljedeći: naučite osluškivati potrebe svoga tijela i pratite njegov ritam.

Kao što smo u mnogim člancima do sada isticali, a ponovit ćemo opet, sve promjene moraju se odvijati postepeno – korak po korak. Organizam ima svoj ritam i naučite ga slušati, osvijestite svoje tijelo i ono će vam pokazati što mu zaista treba. Postupno eliminirajte rafinirane i industrijski obrađene namirnice i zamijenite ih njihovim prirodnim varijantama. Konzumirajte sezonske proizvode i unosite dovoljne količine vode u organizam. Svime ovime pogodujete prirodnom ritmu tijela, koje će lakše eliminirati toksine iz organizma te učiniti vaše tijelo funkcionalnijim. Ovo je samo početak, ukoliko se želite dublje posvetiti holističkim pristupima prehrane, možete izabrati neke od najpoznatijih (i nravno one koji vam zaista i odgovaraju).

Ayurveda- pristup cjelovitom postupku liječenja s naglaskom na prehranu. Karakteriziraju je tri osnovna energetska tipa i njihovi principi prehrane.

Makrobiotika je prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša. Karakterizira ju pristup kojem je cilj postizanje i održavanje fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.