Gluten

Osjetljivost na gluten je sve prisutnija u današnjoj populaciji. Ono što zabrinjava jest činjenica da osjetljivost na gluten može pridonijeti razvoju mnogih bolesti, koje na prvi pogled uopće ne bismo povezali s prehranom. Osim toga mnogi pate od osjetljivosti na gluten, a da toga toga uopće nisu svjesni.
Da biste bolje razumjeli što je zapravo gluten, a što osjetljivost na gluten, čitajte dalje.

Gluten je protein, kojeg nalazimo u tzv. glutenskim žitaricama, a to su: pšenica, raž i ječam. Možete ga prepoznati i po imenu ljepenka. Samo ime govori da daje neka osnovna fizikalna svojstva, kao što su elastičnost i konzistencija, koja podižu organoleptička svojstva pekarskih proizvoda.

Osjetljivost ili intolerantnost na gluten javlja se u osoba, koje nemaju enzim za probavu glutena, u tom slučaju tijelo gluten prepoznaje kao “neprijatelja” i bori se protiv njega (imunološki odgovor na hranu).
Ono što je zanimljivo jest činjenica, da iako nemate probavne smetnje, i dalje možete biti osjetljivi tj. intolerantni na gluten. Možete imati drugih smetnji. Kojih pogledajte ovdje.

Ključno pitanje je sljedeće?

Je li osjetljivost na gluten alergijska reakcija? Ne, osim u slučaju alergije na pšenicu i celijakije, gdje dolazi do histaminske reakcije uslijed izloženosti glutenu.
Osjetljivost na gluten je u pravilu kompliciranija nego alergijska reakcija, jer u tijelu nastaje patogeni imunološki odgovor, koji može biti razoran za tkiva i organe. Nažalost, može proći jako puno vremena prije nego što se pojave prve smetnje ili simptomi, iako razaranje organizma čitavo vrijeme traje.