Glog: tonik za srce

Ljekovitost gloga ili glog za srce

Glog je biljka iz porodice ruža Rosacea koja se vrlo uspješno koristi kao tonik za jačanje srca i zaštitu čitavog kardiovaskularnog sustava.

latinski naziv Cratageus spp. svoj korijen vuče iz grčke riječi kratos što znači jak, čvrst te riječi agos što znači onaj koji vraća, dakle glog je onaj koji vraća snagu

Iako su se nekad koristili isključivo plodovi, novija znanstvena istarživanja pokazala su ljekovitost listova i cvijetova gloga te se više fokusirala na proizvodnju pripravaka na njihovoj bazi. Zanimljivo je istaknuti da se upotreba gloglovih pripravaka s porastom srčanih oboljenja u zapadnoj Europi iz Irske strelovito raširila po ostatku Europe, ponajviše u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj, koja je danas vjerojatno i najveće tržište ljekovitih pripravaka na biljnoj bazi u čitavoj Europi.

Trenutno se glog smatra najznačajnijim biljnim pripravkom za tretiranje blagih do srednjih srčanih oboljenja te iza toga svakako stoje utemeljeni i čvrsti znanstveni dokazi.

Kapi gloga

Iako je glog u narodu poznat kao prvenstveno pripravak za snižavanje krvnog tlaka, on pozitivno djeluje na mnoge probleme kardiovaskularnog sustava.

Pojednostavljeno rečeno glog je funkcionalan dodatak prehrani kod slabosti srčanog mišića i cirkulatornih smetnji krvotoka.

Farmakološko djelovanje gloga

U najkraćim crtama se može opisati kao univerzalno sredstvo za srčane probleme, sljedećeg djelovanja:

  • hipotenzivno
  • povećava protok krvi kroz srce
  • udarni volumen srca i snagu kontrakcije
  • poboljšava provodljivost električnih impulsa u srčanom mišiću
  • smanjuje broj otkucaja srca
  • smirujuće djeluje na nrevni sustav
  • opušta
  • povoljno djeluje na aterosklerozu

Glog se može koristiti u obliku čaja (infuza) i tekućih ekstrakata (vodeno alkoholnih iscrpina) cvijeta, lista i ploda. Flavonoidi iz lista i cvijeta te oligomerni procijanidini iz ploda su glavne aktivne kemijske komponente gloga odgovorne za njegova karakteristična ljekovita svojstva. Glog je netoksična i potpuno sigurna biljka prikladna za dugotrajnu upotrebu. Ukoliko već pijete lijekove za srčane tegobe uputno je posavjetovati se s liječnikom prije početka korištenja  gloga i njegovih pripravaka.

Lupanje srca ili “nervoza u srcu”

Uzroci ove prilično neugodne pojave mogu biti različiti od preopterećenosti nervnog sustava, preko menopauze pa sve do starosti. U svakom slučaju pojava ovakvih simptoma djeluje uznemirujuće te je glog prilično dobro rješenje za slučajeve kojima je uzrok psihosomatske prirode.