Prehrana kod GERB-a

Simptomi GERB-a

Najučestaliji simptom GERB-a tj. gastroezofagealne refluksne bolesti je kao što i sam naziv kaže refluks tj. povrat želučanog sadržaja odnosno želučane kiseline u jednjak i ždrijelo. Senzacije koje oboljeli pritom osjećaju su uglavnom osjećaj žarenja ili peckanja (žgaravica) koji se lagano podiže prema gornjim dijelovima jednjaka. Uz žgaravicu se vrlo često javlja i vraćanje neprobavljene hrane natrag u ždrijelo te kašalj.

Zbog današnjeg ubrzanog načina života, loših prehrambenih navika te izrazite opterećenosti stresom sve je više osoba koje se žale na probleme sa žgaravicom

koja se uglavnom javlja nakon konzumacije obroka tj. neke “problematične namirnice”. No kao i kod ostalih probavnih tegoba nije problem samo u toj namirnici ili nekim njenih kombinacijama nego u neurednom i nepravilnom načinu prehrane. Ako imate svakodnevnih ili vrlo čestih problema s žgaravicom svakako biste se trebali pozabaviti s otkrivanjem njenog uzoka i promjenom životnih navika jer u protivnom može doći do oštećenja sluznice jednjaka što onda prestavlja kronični problem.

Elininacijska prehrana rješenje problema?

Eliminacijska prehrana je pojednostavno rečeno najsmisleniji eksperiment vezan uz namirnice koje svakodnevno jedete u svrhu detektiranja potencijalnih iritansa – koji vam mogu uzrokovati tegobe, bolove i smetnje. Iako se eliminacijska prehrana uglavnom primjenjuje kod preosjetljiovsti, intolerancija ili alergija na pojedine namirnice ili komponente koje ih sačinjavaju vrlo često može biti iznimno korisna i kod ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što je i GERB.

GERB – bolest želuca

Iako ju mnogi tako zovu, GERB je više “mehanički problem”

točnije to je popuštanje kružnog mišića koji vrši funkciju zatvaranja ušća jednjaka na prijelazu jednjaka u gornji dio želuca. U normalnim oklnostima, nakon što hrana prođe kroz ušće jednjaka, kružni mišić se stisne i sadržaj želuca se ne može vratiti nazad. Ukoliko se jave problemi s ovim mišićem prvi savjet je umjerenost u prehrani (puno malih obroka uvijek u isto vrijeme) potpuno izbjegavanje probavnih iritansa (kofein, alkohol, čokolada, nikotin) i konzumacija lakše probavljive hrane.

Što jesti kod GERB-a?

Pravilna prehrana ključ je kontrole simptoma GERB-a. Konzumaciju hrane treba razbiti u više manjih obroka tokom dana, dobro žvakati hranu i naravno pomno birajte namirnice koje imate namjeru uključiti u svoju prehranu.

Prvi sljedeći korak je optimalan unos vlakana, koja potiču prirodnu peristaltiku, rad probave te reguliraju tjelesnu težinu, koja ponekad može biti problem kod GERB-a.

Kada birate namirnice vodite računa o kiselo-baznoj (ne)ravnoteži koju uzrokuju u vašoj probavi, odnosno koristite hranu koja vas alkalizira (zalužuje). Zatim povećajte konzumaciju fermentiranih mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica te birajte mlado nemasno meso i bijelu ribu.

Kod GERB-a izbjegavajte 

  • čokoladu
  • kavu
  • čaj
  • alkoholna pića
  • nikotin
  • svinjsku mast
  • rajčice
  • chilli
  • citruse (varira od osobe do osobe)

Đumbir prirodno rješenje kod GERB-a

Kod terapeutske upotrebe đumbira važno je biti umjeren te je u tom slučaju jedna od najboljih biljaka za želučane smetnje i refluksa kiseline. Njegova upotreba seže daleko u povijest kada se priča o protuupalnim i gastrointestinalnim smetnjama. 

Đumbir ima izražena protuupalna, antioksidativna i analgetska svojstva.

Koristi se za smanjenje oštećenja probavnog sustava. Osobito je korisna kod osoba koje konzumiraju previše namirnica životinjskog podrijetla i rafiniranih ugljikohidrata te protuupalnih nesterodinih lijekova.