Gastrointestinalne bolesti i poremećaji

Gastrointestinalne bolesti su bolesti probavnog sustava – usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva.

  • Dispepsija
  • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
  • Peptička ulkusna bolest / ulcerozni kolitis / Chronova bolest
  • Sindrom iritabilnog crijeva


Dispepsija
je najčešće posljedica drugih bolesti. Na primjer ulkusne bolesti, drugih bolesti želuca, žuči i gušterače, dijabetesa, ali i nekih psihijatrijskih poremećaja. Očituje se kao povremena ili trajna bol u području gornjeg dijela abdomena. Popraćena je osjećajem rane sitosti, punoće želuca i nadutosti.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je vraćanje sadržaja želuca i dvanaesnika u jednjak, usta i dišne putove. Poznatija je kao žgaravica – osjećaj žarenja i/ili boli neposredno ispod i iza prsne kosti. Uzrokovana je slabljenjem mišića jednjaka. Može biti popraćena mučninom, bolovima pri gutanju, upalom jednjaka. U poodmakloj fazi ove bolesti dolazi do oštećenja sluznice jednjaka.

Peptička ulkusna bolest je oštećenje sluznice jednjaka, želuca ili dvanaesnika. Može dovesti i do pojave čira. Može biti uzrokovana kroničnim stresom, bakterijom Helicobacter pylori ili dugotrajnim uzimanjem lijekova.

Ulcerozni kolitis je povezan sa poremećajem imunološkog sustava, a zahvaća debelo crijevo. Simptomi su bol u trbuhu, krvave stolice i česti proljevi.

Chronova bolest je upalna bolest crijeva. Također je povezana sa poremećajem imunološkog sustava, ali točan uzrok ove bolesti nije poznat. Najčešći simptomi Chronove bolesti su kronični proljevi često bez primjesa krvi, grčevita bol u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine i umor.

Sindrom iritabilnog crijeva je kronični poremećaj probavnog sustava. Simptomi su bolovi u trbuhu i poremećaj u ritmu stolice (proljevaste stolice, zatvor ili naizmjeničnu smjenu proljeva i zatvora), nadimanje, podrigivanje, pojačani vjetrovi, rani osjećaj sitosti nakon jela, žgaravica zbog refluksa želučanog sadržaja u jednjak te mučnina. Bolest najčešće nastaje kao posljedica stresa ili ozbiljnijeg psihosocijalnog problema.