Eliminacijska prehrana (dijeta) KAO rješenje problema

Što je eliminacijska prehrana?

Eliminacijska prehrana je pojednostavno rečeno najsmisleniji eksperiment vezan uz namirnice koje svakodnevno jedete u svrhu detektiranja potencijalnih iritansa – koji vam mogu uzrokovati tegobe, bolove i smetnje. Iako se eliminacijska prehrana uglavnom primjenjuje kod preosjetljiovsti, intolerancija ili alergija na pojedine namirnice ili komponente koje ih sačinjavaju vrlo često može biti iznimno korisna i kod ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako hrana utječe na naše tijelo?

Naš probavni sustav – ovdje ga možemo nazvati i našom “unutrašnjom kožom” posrednik je između nas i svijeta koji nas okružuje. Jednako kao i naša prava koža, to je sustav koji kroz svoju površinu selektivno propušta određene tvari (nutrijente) u naš organizam kroz procese probave i apsorpcije – dok naša prava koža ima funkciju barijere i potpune zaštite od vanjskog svijeta. Uz ovu iznimno zahtijevnu zadaću naš probavni sustav je stvarni dom našeg imuniteta!

Više od 70% našeg imuniteta nalazi se u našem probavnom sustavu!

Probavni sustav mora posjedovati alat za obranu od potencijalnih uzročnika bolesti jer upravo s njima i dolazi u direktan kontakt te selektivno mora odabrati hranu od uzročnika bolesti i zaraze. Iako nam hrana treba, ona uz sebe može donijeti i bolesti. To je kritičan trenutak u kojem do izražaja dolazi imunološki sustav i njegova brza i učinkovita reakcija, kojom nas održava na životu!

Brinite se za svoje zdravlje iznutra, jednostavno je, svakodnevno i učinkovito.

Kako nam eliminacijska prehrana može pomoći?

Budući da smo do sada naveli koje sve alate probavni sustav posjeduje i zašto, nameće se logičan zaključak – za osiguranje zdravlja potreban nam je zdrav i funkcionalan probavni sustav, no nepravilnim načinima prehrane i pogrešnim načinom života može doći do poremećaja rada probavnog sustava.

Iako je on sazadan da može probaviti gotovo sve (jer mi smo omnivori ili svejedi) danas je sve manje ljudi koji se mogu pohvaliti ovom osobinom.

Navedimo glavne stvari koje mogu doći u disbalans:

 • upale probavnog sustava (od gastritisa na dalje…)
 • neravnoteža crijevne mikrofolre (od Candide na dalje…)
 • polupropusnost crijevne stijenke
 • oslabljena peristaltika crijeva
 • nedostatak probavnih enzima

Osjetljivost na namirnice može na direktan ili indirektan način utjecati na gore navedene probleme ili ih ovisno o našem općem zdravlju i direktno izazvati. Neodgovarajuća njega probavnog sustava – što je danas iznimno čest slučaj svakako vodi u loše zdravstveno stanje i smanjenje imuniteta te u nekim slučajevima može biti okidač ili uzročnik (ako imamo predispozicije) za pojedine kronične bolesti ili niz neugodnih i neželjenih simptoma koji nam svakako mogu smanjiti kvalitetu života.

Što moramo učiniti? Pobrinuti se za zdravlje naše probave! 

Nadalje, eliminacijsku prehranu potrebno je provesti kod svih značajnijih zdravstvenih smetnji – osobito onih koje su vezane uz probleme s probavom (od upala na dalje) jer nam ona daje zdravu bazu za dalju nadogradnju naše buduće prehrane.

Eliminacijska prehrana kao prevencija i početak liječenja bolesti

Iako se ova tvrdnja ne treba shvatiti doslovno kao rješenje za pristup svim bolestima kroz prehranu, na mnoge itekako pozitivno utječe i kao liječenje i kao prevencija. U nastavku ćemo navesti neke bolesti i poremećaje kod kojih je eliminacija pozitivan korak u rješavanju problema:

 • autoimunih bolesti
 • kožnih bolesti i stanja
 • alergija
 • artritisa
 • poremećaja raspoloženja
 • glavobolja
 • upalnih bolesti probave

Postoje mnogi načini za rješavanje problema uzrokovanih lošom probavom. No najlakši i najefikasniji put je elininacija hrane koja može uzrokovati probleme.

Nakon eliminacijske prehrane slijedi provokacijska prehrana

Nakon 14 do 21 dana eliminacijske prehrane – kojoj je svrha očistiti probavu i tijelo od toksina i probavnih iritanasa, situacija se polako ali sigurno počinje popravljati. No budući da nije zgodno i praktično zauvijek ostati na eliminaciji, potrebno je provesti provokaciju.

Svrha provokacijske prehrane je detektirati uzročnike problema i probavne iritanse!

Uz klasične iritanse, koje nije ni potrebno nabrajati otkrit ćemo one koji nam stvarno i smetaju jer svatko je drugačiji – upravo ovo je i razlog zašto se i provodi eliminacija i provokacija!

Cilj je stvoriti vlastitu bazu namirnica koju možemo nesmetano kozumirati uz održavanje optimalnog zdravlja!

Eliminacijska i provokacijska prehrana preporučljiva je svakome tko želi utvrditi što mu zaista smeta od hrane koju jede.