Đumbir

Đumbir (Zingiber officinale) srodan je kurkumi i kardamomu, a uzgaja se više od 3000 godina. U 14.  stoljeću đumbir je bio najčešće korišteni začin nakon papra. Đumbir se koristio protiv morske bolesti i bolesti putovanja, a u tu se svrhu koristi još i danas. Najznačajnija područja uzgoja su Kina i Indija, iako đumbir raste i u Indoneziji, Vijetnamu, Australiji, Jamajci i zapadnoj Africi.

Što se tiče okusa, on može biti opor ili snažan, aromatičan, ljut, pikantan i lagano gorak, a često daje i osvježavajuću notu limuna. Sadrži između jedan i tri posto eteričnog ulja. Može se koristiti kao univerzalan začin koji daje aromu i rezak okus.

Đumbir, kojemu se pripisuju i svojstva umanjivanja grčeva i protuupalne karakteristike, sastoji se od tri glavne aktivne komponente:

  • gingerola
  • zingerona
  • shogaola

Uz njegovu pomoć je moguće pacijentima nakon kemoterapije umanjiti osjećaj mučnine. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korištene aromatične tvari, osim papra i paprike. Njegova je visoka cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja (5-9 mjeseci). Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi trebale bi se konzultirati s liječnikom prije uzimanja đumbira u bilo kojem obliku.

Svojim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva, pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida i kortikosteroida, raznih parazita u crijevima i bakterija.

Zagrijava trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu, smiruje glavobolje prouzročene poremećajem cirkulacije jer razrjeđuje krv, olakšavajući tako pristup ulazima mozgu, preporuča se i kod depresije jer vraća organizam u njegovu ravnotežu, a i prirodni je antitoksin koji poboljšava cirkulaciju.
U jelima začinjenim đumbirom pojačava se probavljanje hrane, a osobito je koristan kod probavnih tegoba (slabe probave, uzima se kod prevencije čira, erozivnog gastritisa).  Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).