Dijeta, mršavljenje i kalorije

Za početak definirajmo sva tri pojma iz naslova, jer iako imaju različite nazive, ishodišna točka im je ista – ravnoteža unosa i potrošnje energije u tijelu.

Lat. diaeta – način života, uredan način života (s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmaranje), njegovanje zdravlja …

Mršavljenje – mukotrpan i vrlo često neuspješan proces (ukoliko nije pod stručnim nadzorom) u kojem pojedinac samom sebi uskraćuje za život neophodne hranjive tvari te postiže upravo obrnut rezultat od onog kojeg je očekivao. Najčešći razlozi neuspjeha su pogrešni pristupi, niska razina motivacije i zahtjevne metode pojedinih “dijeta”.

Kalorija – energetska vrijednost hrane, koja se mjeri količinom topline koju oslobađaju njezine hranjive tvari pri sagorijevanju u organizmu (za potrebe mjerenja u kalorimetru), mjeri se u kilokalorijama (kcal) odnosno prema SI sustavu u kilojoulima (kJ).

1 kcal=4, 1868 kJ

 Iskorištavanje energije u ljudskom tijelu

Važno je napomenuti da organizam nikada ne iskoristi svu energiju koju neka hrana može dati, već samo jedan koristan dio. Zbog toga ukupnu energiju zovemo još i sirovom energijom, a korisni dio, koji se u organizmu zaista iskorištava, nazivamo čistom energijom. Održavanje ravnoteže unosa i potrošnje tjelesnih energija, uvelike određuje opći zdravstveni status, kao i održavanje optimalne tjelesne ravnoteže.

Gubitak energije nastaje zbog raznih razloga, dio sastojaka hrane se izlučuje izmetom ili u obliku otopljenih dušičnih spojeva van iz organizma. Zatim nastaje i zbog različitog porijekla namirnice (ovisno o tome je li životinjskog ili biljnog porijekla), jednako kao i zbog različitih metoda pripreme namirnice. I na kraju uvelike ovisi i o individualnim osobinama i navikama osobe koja ju konzumira.

Analiza energetske vrijednosti namirnica

Uglavnom vrijedi pravilo – kvalitetna namirnica=što više hranjivih tvari/što manje kalorija.

No namirnice se analiziraju obzirom na:

1) kvalitativni sastav – s obzirom na sastojke po kakvoći

2) kvantitativni sastav -s obzirom na količinu hranjivih tvari

Ovo je vrlo bitno prilikom određivanja prehrambenih potreba pojedinca, dakle za zdravu i pravilnu balansiranu prehranu potrebno je staviti u ravnotežu kvalitativni i kvantitativni sastav hrane koju pojedinac konzumira, kao i njihove izvore naravno.