Deklaracije

Način deklariranja hrane mora biti takav da podaci na deklaraciji ne obmanjuju potrošača, vezano uz karakteristike hrane, njenu prirodu, identitet, svojstva, sastav, količinu, trajnost, podrijetlo te metode izrade ili proizvodnje.

Prema zakonu o normizaciji svaki prehrambeni proizvod, koji se nalazi na policama trgovina, bilo da je uvezen ili proizveden u Hrvatskoj, mora biti deklariran u skladu sa zakonom. Drugim riječima, deklaracija je osobni dokument svakog proizvoda.

S jedne obične deklaracije možete dobiti obilje informacija, na temelju kojih ćete donijeti ispravnu odluku o kupovini nekog proizvoda. Za početak obratite pažnju na sadržaj masnoća i njihovo porijeklo i vrstu, osim toga bacite pogled i na energetsku vrijednost same namirnice.

Energetska vrijednost

Izražava se u kilodžulima (kJ) i/ili kilokalorijama (kcal), prosječna zdrava muška osoba treba dnevno oko 10,600 kJ (2500 kcal), dok ženska 8,400 kJ (2000 kcal).

Bjelančevine

Neophodne za rast i razvoj tijela i organa, izražene su u gramima (g).

Ugljikohidrati

Od kojih bi se šećeri trebali pisati izdvojeno, glavni su izvor energije, izraženi su u gramima (g).

Masti

Ne zaboravite da su neki vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) i neophodni za normalno funkcioniranje organizma, a osim njih važne su esencijalne (nezasićene) masne kiseline. Zasićene masne kiseline također moraju biti navedene, izražene su u gramima (g).

Vlakna

Dijele se na topiva i netopiva. Glavni izvori vlakana su povrće i voće te hrana bogata škrobom. Njihova količina izražava se u gramima (g). Bitan su dio ljudske prehrane.

Natrij

Komponenta kuhinjske soli, pojačava okus i djeluje kao konzervans, izražen je u gramima (g). Paziti na unos ukoliko postoji problem sa hipertenzijom!!!

Vitamini i minerali

Izraženi su u miligramima (mg) ili postocima RDA vrijednosti (od engl. Recommended Dietary Allowances, odn. Preporučene dnevne količine) pojedinih vitamina ili minerala, s obzirom na spol, godine i stanje.