Certifikati

Za početak par riječi o certifikatima, certifikati su danas neophodni za funkcioniranje prehrambene industrije, oni nam ulijevaju “povjerenje” i garantiraju kvalitetu proizvoda. No da bi neki certifikat dobio na važnosti mora biti ovjeren od strane neke vanjske neovisne kuće ili laboratorija. Dakle, sami sebi ne možete izdavati certifikate (možete, ali ocjenjivati samog sebe je prilično subjektivan pojam). U daljnjem tekstu su navedena 2 tipa certifikata, čisto iz razloga što su najrigorozniji i najstroži, da vidite kako to funkcionira i dokuda ide.

HALAL

Halal kvaliteta je utemeljena na šerijatskim (arap. pravi put, zakon, propis) principima, Codex Alimentariusu, odgovarajućem Halal standardu i drugim aktima u kojima su utvrđeni principi certificiranja. Ona predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete, te su kao takovi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti za korištenje i konzumiranje. Halal kvalitetu može potvrđivati isključivo islamska zajednica ili autorizirana certifikacijska kuća koju za to ovlasti islamska zajednica. Halal mogu biti različite vrste proizvoda (hrana, kozmetika, lijekovi i predmeti opće upotrebe) i usluga.

KOŠER

Meso, mlijeko i jaja nekih vrsta životinja su dopuštena za korištenje, dok su druga zabranjena. Osim toga, niz zakona regulira kako se životinja treba ubiti, te koje se dijelove životinje može jesti.
Meso i mlijeko se nikada ne kombiniraju. Za svako od njih se koristi odvojen kuhinjski pribor, i poštuje se period pauze između konzumiranja te dvije vrste.
Voće, povrće i žitarice su u osnovi uvijek košer, ali u njima ne smije biti insekata. Vino ili grožđani sok, međutim, mora biti ovjereno košer certifikatom.
Budući da čak i mala količina ne-košer tvari može cjelokupnu hranu učiniti ne-košer, sva procesirana hrana i prehrambeni objekti moraju biti certificirani od pouzdanog rabina ili židovske agencije za nadzor kašruta.