Ceremonija čaja

Japanska ceremonija čaja

Ceremonija čaja odvija se u za to određenoj i dizajniranoj sobi (chashitsu), koja se obično nalazi u vrtu kuće čaja, udaljenoj od mjesta stanovanja. Pomoćnik domaćina (hanto) odvodi

goste u sobu za čekanje i ponudi im vruću vodu u kojoj će se čaj kuhati (sayu). Dok čekaju, gosti izabiru glavnog gosta. Hanto zatim vodi goste (glavni gost ide odmah iza njega, a ostali za njim) u rosom prekriveni vrt u kojem nema cvijeća (roji). Tu gosti sjedaju na klupu za čekanje i pripremaju se za ulazak u kuću čaja. Prije nego što primi goste, domaćin (teishu) puni kameni umivaonik (tsukubai) svježom vodom te pere ruke i usta. Zatim naklonom pozdravlja goste, bez razgovora. Teishu vodi hantoa, glavnog gosta i ostale kroz vrata (chumon) koja simboliziraju granicu između grubog fizičkog svijeta i duhovnog svijeta čaja. Hanto i gosti također peru ruke i usta u tsukubai-u i ulaze u kuću čaja. Ulazna vrata su jako niska, pa svi moraju ući pognute glave, što simbolizira da su svi jednaki u kući čaja, bez obzira na status i društveni položaj. Posljednji zatvara vrata.

Jedina dekoracija u sobi čaja je svitak s tekstom iz budističkog svetog pisma (kakemono) kojeg je domaćin pažljivo odabrao, a prestavlja temu ceremonije. Svaki gost se divi svitku, a  zatim i čajniku (kama) i ognjištu (furo) koje je netom pripremljeno. Nakon toga svi sjednu i razmjene pozdrave prema svojim pozicijama u ceremoniji. Zatim se pali vatra u ognjištu.

Sada se svakom gostu poslužuje obrok (chakaiseki) koji se sastoji iz tri jela, a jede se štapićima od cedra. Prvo se poslužuje kuhana bijela riža, u keramičkoj posudi, koja će biti prilog svim jelima, miso juha koja se servira u pokrivenom lakiranom posuđu i sirova riba, nezačinjena ili marinirana u keramičkoj posudi. Zatim se svakom gostu servira sake. Slijedi jelo (hashiarai) koje se sastoji od hrane kuhane u goveđem bujonu (nimono) u odvojenim pokrivenim lakiranim posudama i hrane sa žara (yakimono) koja se servira u posebnim keramičkim tanjurima. Ovo jelo može jesti i domaćin ako želi.

Zatim se poslužuje morska (uminomono) i planinska (yamanomono)  hrana, koja predstavljaja bogatstvo mora i kopna. Jede je domaćin, a svaki gost mu servira sake, jer se serviranje smatra uzvišenom radnjom, a u sobi čaja svi moraju biti jednaki.

Na kraju se poslužuje smeđa riža u posoljenoj vodi, predstavljajući posljednju rižu. Svaki gost čisti posuđe koje je koristio (papirom koji donosi sa sobom) i služe se kolači (omogashi) da zaključe jelo. Zatim domaćin zamoli goste da se povuku u vrt dok se on pripremi za čaj.

Uklanja svitak i na njegovo mjesto stavlja cvijeće i priprema sve predmete potrebne za čaj (svaki je skupocjen i smatra se umjetničkim djelom).

 

Kineska ceremonija čaja

Kineska ceremonija čaja, za razliku od japanske, naglašava okus i miris čaja više nego samu ceremoniju. Čaj ne serviraju svi na isti način i nije povezan s religijom. Svaki korak je zamišljen kao senzorsko istraživanje i divljenje. Većina čajeva korištenih u kineskoj ceremoniji čaja uzgojena je u planinama Tajvana.

Ovakav stil ispijanja čaja zahtjeva male šalice koje odgovaraju malim, neglaziranim     čajnicima. Svaka šalica je velika toliko da u nju stanu dva manja gutljaja čaja. Te male šalice su popularne u Fujianu i Kiujaou (južna obala Kine). U Šangaju i Pekingu koriste velike šalice.

Kuhanje čaja na kineski način

Nakon zagrijavanja vode do vrenja, čajnik se ispire vrućom vodom, puni do 1/3 listovima čaja pomoću bambusove čajne žličice i prelijeva uzavrelom vodom. Čajnik se nalazi iznad većeg lonca pa se pušta da se voda prelije u njega. Prvo se vrši namakanje listova, tako da se napuni čajnik do polovice vrućom vodom, koja se zatim odmah izlije, a ostavljaju se samo namočeni listovi. Nakon toga se čajnik ponovo puni vrućom vodom, ali ovaj put do vrha (višak se prelijeva u lonac). Važno je da se ne formiraju mjehurići koji u kombinaciji s čajem stvaraju pjenu (estetski je neprihvatljiva). Za dobivanje prve ekstrakcije, čaj se namaće 30 sekundi i nalijeva u sve šalice istovremeno (ovo ne bi trebalo trajati više od jedne minute). Svaka šalica bi trebala imati identičan okus. Nakon namakanja, čaj se može prebaciti u drugi čajnik i ponovo preliti vodom. Ovaj postupak može se ponoviti do pet puta s istim listovima čaja, ali se u drugom kuhanju listovi namaču 40 sekundi, a u narednim kuhanjima 45. Cilj je da svaka ekstrakcija ima okus kao prva.