Candida albicans

Candida albicans je kvaščeva gljivica koja je čest uzročnik oralnih i genitalnih infekcija. Ona se inače, u normalnim uvjetima, nalazi u našim crijevima pod kontrolom, ukoliko je organizam u stanju ravnoteže. Ako dođe do poremećaja metaboličke ravnoteže (imunološkog sustava, pH vrijednosti i ostalog), ona izmiče kontroli.

Najčešći uzroci infekcije Candidom albicans su: nepravilno izbalansirana prehrana, stres, pretjerana upotreba antibiotika. Ono što je zanimljivo jest činjenica da Candida može poremetiti mnoge biokemijske reakcije u organizmu. Može poremetiti hormonalnu ravnotežu, obnovu kože, živčani sustav te metabolizam masti.

Ono što je zabrinjavajuće jest da više od 30% stanovništva razvijenih zemalja boluje od Candide. Općenito gledano osobe krvne grupe 0 su podložnije infekciji Candidom od ostalih krvnih grupa.

Simptomi Candide:

  • nizak imunitet
  • osjetljivost kože i sluznice
  • umor
  • poremećena ravnoteža inzulina
  • pomanjkanje cirkulacije
  • probavni problemi.

Borba protiv Candide

Jedini način borbe protiv Candide albicans je drastično mjenjanje životnih navika i režima prehrane. Budući da su jednostavni ugljikohidrati temelj naše prehrane, a Candidi glavni izvor energije, morali bi ih svesti na minimum. Dakle, iz prehrane bi trebali izbaciti sve vrste šećera i konditorskih proizvoda, sve vrste žitarica, alkohol i konzervirane proizvode.

Povećajte konzumaciju maslinovog ulja, a od biljnih preparata možete koristiti koprivu, kao začine majčinu dušicu i ružmarin, od algi kelp te probiotike.

Osim toga bilo bi dobro konzumirati što veću količinu prehrambenih vlakana koja potiču peristaltiku crijeva.