Candida albicans, kandidijaza ili prehrana za kandidu

Što je Candida albicans?

Candida albicans je organizam koji spada u carstvo gljiva, te je svojom građom vrlo slična kvascu, gljivici bez koje nam život ne bi bio tako jednostavan. Candida albicans uobičajeni je dio flore naših usta, crijeva te spolnih organa te možemo s njom živjeti bez ikakvih štetnih posljedica za naše tijelo ili po naše zdravlje.

Problem s kandidom nastaje kad se naruši ravnoteža naše flore te ona jednostavno nabuja i vrlo ju je teško vratiti u početno stanje. Bolest koju uzrokuje ova gljivica zove se kandidijaza, ona može zahvatiti različite dijelove tijela no uglavnom su na meti probava te genitalni trakt. Problem s pretjeranim razmnožavanjem ovog sićušnog organizma uglavnom se manifestira kroz niz zdravstvenih problema i poremećaja kao što su:

  • Kronični umor
  • Probavne smetnje
  • Anksioznost
  • Poremećaji raspoloženja
  • Različitih alergija
  • Prekomjerna težina

 Čemu služi Candida albicans?

Svrha ove gljivice je brzo raspadanje organizma nakon njegove smrti, što znači da kad prevlada neravnoteža i raspadne se simbiotski odnos više stotina vrsta bakterija koje žive u našim probavnom sustavu (od čega imamo samo koristi) dolazi do niza šteta na različitim dijelovima tijela. Jedan od vrlo čestih uzoka „pošasti candide“ je pretjerana upotreba antibiotika, koji nažalost svojim djelovanjem ubijaju i korisne bakterije, te korrištenje oralnih kontracepcijskih sredstava. Ovo je ishodišna točka koja daje ogromnu prednost razvoju svih patogenih mikroorganizama (koji su do sada živjeli u simbiozi s korisnim bakterijama), pa tako i Candidi.

Candida prirodno (što se probavnog trakta tiče) živu u donjem dijelu debelog crijeva, ovaj moment omogućava joj širenje na gornje dijelove probave gdje se uglavnom probavlja hrana. Jedna od karakteristika Candide je zakorijenjivanje, koje joj omogućava „krađu“ hranjivih tvari iz našeg krvotoka te otpuštanje toksina u krvotok. S vremenom toliko nabuja (obloži stijenku crijeva) da nam onemogućava korištenje hranjivih tvari, zbog čega dolazi do malapsorpcije. Paralelno s tim dolazi i do polupropusnosti stijenke crijeva što omogućuje ostalim toksinima i neprobavljenim molekulama hrane ulaz u krvotok, rezultat je povećana osjetljivost na alergije (jer se naš organizam brani od ovakvih stvari) te pretjerano opterećenje jetre, koja sve ove toksine mora probaviti uz svoj uobičajeni rad.

No morate znati da i pretjerana upotreba rafiniranih ugljikohidrata te šećera (koji su glavno pogonsko gorivo Candide) također može izazvati njen nagli i nezaustavljivi rast.

 Tri stupa borbe protiv candide

  • Prehrana s niskim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
  • Probiotici, kojima vraćamo ravnotežu narušene crijevne flore.
  • Prirodni fungicidi (crni orah, pelin, klinčić).

Osnovni alat u borbi protiv Candide je prehrana siromašna šećerima i rafiniranim ugljikohidratima čime se Candidi oduzima njena hrana te zaustavlja njeno daljnje bujanje. Potrebno je i izvršiti temeljitu detoksikaciju organizma s povećanim unosom vode i određenim detoksicirajućim napitcima čime se eliminira dio kolonija Candide. Ovaj dio prehrane prilično je restriktivan ali drugog načina jednostavno nema. Kada smo uspješno prošli ovu fazu, možemo prijeći na prehranu koje ćemo se držati dulje vrijeme. Ovaj segment prehrane služi daljnjem iscrpljivanju Candide i dodatnom smanjenju broja postojećih kolonija do njihovog potpunog nestanka. Jednostavno rečeno ovo je prehrana sa izrazito niskim glikemičkim indeksom, koju je potrebno balansirati prema individualnim potrebama osobe koja boluje od Candide. Kada dođe do izliječenja osobito je važno ne odmah prijeći na stari način prehrane, jer time može doći do ponovnog bujanja Candide.

Ukoliko želite riješiti svoj problem s kandidijazom obratite nam se i pomoći ćemo vam!