Bjelančevine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Građa bjelančevina

Bjelančevine, poznatije kao proteini, sastoje se od jednostavnijih molekula – aminokiselina. Postoji samo dvadeset različitih aminokiselina koje grade čitav niz različitih proteina (kožu, kosu, mišiće, mozak, jetru, srce, albumine, imunoglobuline, veziva…). Aminokiseline mogu biti:

  • esencijalne aminokiseline koje se ne mogu stvoriti u našem organizmu, pa se moraju uzimati putem hrane budući da su neophodne za održavanje svakodnevnih biokemijskih i fizioloških funkcija organizma.
  • neesencijalne aminokiseline, neophodne su za održavanje osnovnih tjelesnih procesa, a mogu se u našem organizmu stvoriti ili iz ugljikohidrata ili iz esencijalnih aminokiselina.

Uloge proteina u organizmu

  • rast i razvoj svih tijelesnih tkiva
  • nadomještanje oštećenih i odumrlih stanica
  • grade enzime, hormone i protutijela

Izvori proteina

Namirnice bogate bjelančevinama su većinom životinjskog podrijetla, poput mesa, ribe, jaja (bjelanjak), mlijeka, jogurta i sira. Što se tiče biljnih namirnica, jedino soja sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline. Osim toga predstavlja jednu od rijetkih namirnica koje osiguravaju proteinsku ravnotežu, a pritom djeluju u našem organizmu blagotvorno na održavanje kiselo – bazne ravnoteže.