3 pravila u prehrani kod raka

3 najvažnija pravila u prehrani kod raka

Zakažite konzultacije za prehranu kod raka!

Vaša Email adresa *

Odaberite vrstu usluge *

Napomena

captcha

Gdje smo?

 Adresa Ulica grada Mainza 7a, 10 000 Zagreb
 Kontakt (095) 896 24 98
 Kontakt (098) 60 30 50
 Mail e-hrana@e-hrana.com

Radno vrijeme

 Ponedjeljak – petak: 10:00 do 18:00 h (dolazak po najavi)
 Subota: po dogovoru
Informacije o rasponu cijena

Bavimo se

 Regulacijom tjelesne težine
 Oporavkom organizma od bolesti
 Dječjom prehranom

Naše usluge možete ostvariti

 Dolaskom u naš ured
 Putem maila (besplatna dostava naših proizvoda uz 20% popusta)

Prehrana oboljelih od raka podrazumijeva vrlo ozbiljan pristup i sistem prema kojem osoba koja se našla u ovoj teškoj situaciji točno zna:

 • kada
 • što
 • kako
 • koliko jesti

I naravno zašto je to tako, odnosno koja je svrha ovih zakonitosti. Osim toga u obzir valja uzeti i snažan psihološki moment koji pravilan način prehrane svakome koji se nađe u ovoj situaciji daje motivaciju (“činim nešto dobro za sebe”) za borbu s bolešću i nadu u konačni uspjeh.

Prehrana je temelj u borbi protiv raka

3 osnovna pravila u prehrani kod raka, a to su:

 • kontrola tjelesne mase
 • raznovrsnost u prehrani i optimalan unos energije
 • cjeloviti i nutritivno bogati izvori namirnica konzumirani u pravim omjerima

 

Raznovrsnom prehranom koja podrazumijeva – optimalni energetski unos, dovoljnu količinu masnoća i dovoljnu količinu bjelančevina dat ćete svom organizmu osnovne strukturne elemenate od kojih je građen (bjelančevine), pogonsko gorivo koje ga pokreće – cjelovite ugljikohidrate (jedinica za energiju u našem tijelu je glukoza) i naravno uravnotežene izvore masnoća (ponovo strukturne elemente tijela).

Pojedinci često izbacuju čitave skupine namirnica iz svoje prehrane zbog straha da time hrane stanice raka! Cilj je uvesti red u prehranu te eliminirati ono što je suvišno, a dati ono što je potrebno! Konačni cilj je RAVNOTEŽA!

 

Kako oboljeli od raka trebaju jesti?

Vrlo često se osobe oboljele od raka zbunjuje s drugačijim sistemima prehrane – kao što je npr. ketogeni način prehrane (gdje se ugljikohidrati svode na minimum, a dominiraju masnoće, koje čine 80% prehrane). Ovakav način prehrane ima svojih mana kojih svi koji ga žele koristiti moraju biti svijesni, a to je prvenstveno iznimno visoko opterećenje rada bubrega i jetre (što u nekim slučajevima nije mudro činiti), omaglice i gubitak energije u prvim tjednima ovakve prehrane te  nizak stupanj detoksikcaije organizma (posljedica niskog unosa vlakana). I narano ne manje bitno – ovo je danas skup način prehrane.

Organizam se sam dovodi u stanje kiselo-bazne ravnoteže ukoliko je način prehrane balansiran, a nezdrave navike zamijenjene zdravima (prestanak pušenja, dovoljna količina sna, emocionalna stabilnost i smirenost…)

Vlakna u borbi protiv raka

Osim gore navedenih činjenica, percepcija važnosti prehrane oboljelih od raka značajno varira ovisno o organu kojeg je “rak” zahvatio, pa tako uglavnom osobe oboljele od raka probavnog sustava (raka debelog crijeva) imaju puno ozbiljniji pristup ovoj problematici, koji je jednako važan svim ososbama oboljelim od raka!

Svrha pravilne prehrane je omogućiti tijelu dovoljno energije te poduprijeti pravilna rad svih tjelesnih sustava kao i detoksikaciju tijela!

 

Dovoljan unos vlakana (danas je to rijedak slučaj) prvi je stup obrane tijela od raka debelog crijeva, no njihova prisutnost na našim tanjurima blagotvorno djeluje na gotovo sve tjelesne sustave direktno i indirektno. Vodite računa o dovoljnom unosu vlakana i tekućine jer je upravo ova kombinacija ključna za pravilan rad probave i detoksikaciju organizma. Zdrava odrasla osoba bi dnevno kroz prehranu trebala unijeti između 25 i 30 g vlakana.

Stvaranje uravnoteženo jelovnika za oboljele od raka

Tek kada činjenici da treba jesti dovoljno energije (kroz bjelančevina, masnoće i ugljikohidrate)  dodamo konkretan broj kalorija u danu radimo iskorak prema stvaranju uvjeta za normalan rad organizma – dolazimo u stanje ravnoteže što je oboljelima od raka osobito važno.

Nije samo šećer krivac, nego i sol!

Za nastanak ovakve vrste bolesti teško je naći samo jednog krivca – prije se radi o nizu krivih kombinacija od genetske predispozicije, preko uvjeta života, opterećenosti stresom i pogrešnih životnih navika…

 

Izrazito malo ljudi vodi računa o tome koliko soli na dnevnoj bazi unosi u organizam, osim suludog opterećenja bubrega i kardiovaskularnog sustava prekomjerni unos soli može biti uzročnik nastanaka raka debelog crijeva.

Prosječni hrvat dnevno unese 2 do 3 puta više soli nego što njegovi bubrezi (i ostatak organizma) mogu podnijeti.

Borba protiv raka debelog crijeva prehranom

Smjernica za optimalni unos soli je 5 g dnevno za zdravu odraslu osobu. Kako to postići? Izbacivanjem gotovih i polugotovih industrijski obrađenih obroka i hrane (čitaj: zaobići restorane, pekarnice i brzu hranu te kuhane obroke iz velikih trgovačkih centara). Ovo je prvi korak. Zatim slijede mesne prerađevine i konzervirana hrana. Tek nakon ovog možete biti sigurni da unosite optimalne količine soli – ukoliko ne solite previše.

Samim uvidom u gore navedene činjenice postaje jasno zašto je važno imati sistem prehrane:

 • što
 • kada
 • kako
 • koliko

Tek kada savladate stavke o kojima je dosada bilo govora možete se uspješno uhvatiti u koštac s kreiranjem prehrane kod oboljelih kod raka. I naravno postići najvažnije ciljeve:

Spriječavanje gubitka tjelesne mase i postizanje optimalne opskrbe elektrolia, vitamina, vode i naravno svih makronutrijenata!