Prvi online centar zdrave prehrane / info@e-hrana.com

Kako dijete naučiti jesti.

Što djeca vole jesti?

Prvi kontakt djece sa različitim okusima odvija se još u majčinom trbuhu. Dokazano je da se u plodnoj vodi može prepoznati raličite okuse, koje majka navodi da je prethodno konzumirala.

Dječje prehrambene navike stavraju se u ranim socijalnim interakcijama povezanim sa hranjenjem!

 

Također tokom dojenja, dojenčad kroz majčino mlijeko uz prevladavajući slatki okus može osjećati okuse hrane koje majka jede. Preferncije prema hrani počinju se stvarati kada djeca počnu jesti krutu hranu – oko 6. mjeseca života. Djeca se ne uče preferencijama (sklonostima) prema osnovnim okusima: slatko, slano, kiselo i gorko. Od samog rođenja imaju sklonost prema slatkom, dok sklonost prema slanom počinje oko 4. mjeseca života. Ovakve sklonosti objašanjavaju se instinktom za preživljavanje, jer je slatka i slana hrana često energetski bogata hrana te ima zaštitnu funkciju (omogućava rast i razvoj). Istovremeno djeca odbijaju gorku i kiselu hranu što se također može objasniti činjenicom da toksične tvari često imaju gorak ili kiseli okus. U pravilu slatke namirnice kao što su voće, žitarice i gomoljasto povrće dojenčad spremno prihvaća. Dok hranu kao što je povrće, koje nije slatko i ima gorkih nota okusa inicijalno odbijaju. Ove činjenice su znanstveno dokazane – djeca biraju hranu koje je slatkog okusa. Jednako vrijedi i za voće, uvijek biraju slatko nad kiselim (npr. jabuke i banane).

Suprotno tome dječje prihvaćanje hrane koja im je manje privlačna se formira ovisno o njihovom iskustvu s tom hranom. Djeca odlučuju o tome vole li ili ne vole hranu prema socijalnom kontekstu i fiziološkim posljedicama jela.

Nutricionist za djecu i bebe vam može pomoći

Stjecanje pravilnih prehrambenih navika u djetinjstvu definira odabir hrane tijekom ostatka života. Razigrani dječji um vrlo lako upija nove informacije osobito ako su mu prezentirane na jednostavan i lako shvatljiv način te time postaju osnova prevencije mnogih kroničinih i teških oboljenja u kasnijim životnim fazama. Ukoliko se kao roditelji odlučite učiniti ovaj važan korak za zdravlje svoga djeteta stjecati nova znanja i njihovu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu time svakako postavljate čvrste temelje budućeg zdravlja vašeg djeteta. Tendencije djece da odbace novu namirnicu pri prvom kušanju proizlazi iz straha od nepoznatog. Istraživanja su pokazala da je sklonost prihvaćanja novih namirnica veća opetovanim izlaganjem tim namirnicama u neprisilnom okruženju. Nove namirnice obično treba ponuditi djetetu 10 do 16 puta da bi konačno bile prihvaćene.

Istovremeno samo nuđenje novih namirnica neće nužno dovesti do sviđanja ali potaknui dijete da proba hranu je nužan preduvjet ovog procesa. Svijesnost roditelja o tome da je ovakvo ponašanje sasvim normalno je od iznimne važnosti!

 

U prosjeku svaki 4. roditelj odustaje i stvara sam zaključke o djetetovim preferencijama već nakon jednog do dva izlaganja novoj namirnici. Roditeljski pokušaji stvaranja pozitivnih prehrambenih navika često završavaju kontraproduktivno, npr. roditelji uvode restriktivnu praksu za namirnice koje smatraju nezadravim za svoje dijete pokušavajući ga navesti više nutritivno bogate hrane, a to u konačnici rezultira konzumacijom zabranjene hrane u puno većoj količini od vršnjaka koje nemaju nametnute takve restrikcije. Korištenje hrane kao nagrade za dobro ponašanje zapravo promovira dječju želju za energetski bogatom hranom – koja je i često nezdrava.

(Dječja) prehrana od prvog obroka do odrasle dobi

Korištenje slatkiša kao nagrade za konzumaciju hrane koju roditelji smatraju zdravom, u konačnici stvara odbojan efekt prema hrani koju su roditelji smatrali zdravom te ju kasnije u životu redovito zaobilaze i izbjegavaju. Roditelji imaju direktan i snažan utjecaj na izbor namirnica, kvalitetu prehrane, razvoj i tjelesnu težinu djeteta. Poanta je u pravilnom pristupu prehrani od malih nogu, jer se time mogu izbjeći mnogi problemi u adoslescenciji i budućoj odrasloj dobi tog sada još malog djeteta na koje vaše odluke i ponašanja iznimno snažno utječu kod formiranja stava o hrani, prehrani i fizičkoj aktivnosti, koje čine stupove zdravlja u kasnijem životu.

Zadatak dječjeg nutricionista jest dati vam savjet te vas usmjeriti na pravi put

Što djeca vole jesti?

Djeca vole jesti ono što ih vi kao roditelji naučite te iako postoje prirodne sklonosti prema 2 glavna okusa – slatkom i slanom, svojom upornošću i strpljivošću možete svoju djecu naučiti raznolikosti okusa u svojoj prehrani. Zapamtite djeca stvaraju sklonosti prema onoj hrani koja im je dostupna ili najpristupačnija te uče po modelu ponašanja vlastitih roditelja u svakodnevnoj prehrani. Ako želite da djeca zavole zdravu hranu i imaju ispravan stav prema hrani iskustva s ovakvom hranom trebaju biti rana, pozitivna i učestala jednako kao i prilike u kojima mogu vidjeti ostale odrasle osobe koje se tako i hrane. Važnu ulogu imaju i obiteljski obroci, koji bi trebli biti što češći te bi za stolom trebali biti prisutni svi članovi obitelji. U tim prilikama važno je i ono što se jede, kako je servirano i pripremljeno. Drugim riječima ljudska prehrana je beskrajan mozaik sitnih i emocionalno upečatljivih iskustava u kojima mi roditelji igramo važnu ulogu u kasnijem odabiru hrane naše djece.

Ivana Purić

Nutricionist, dipl. ing., prof.

Djelujte na uzroke, ne bavite se simptomima!

O meni

 Ljudsko tijelo promatram kao nedjeljivu cjelinu, koja može optimalno funkcionirati samo ako su svi njeni sustavi zdravi i funkcionalni, stoga ako prehranu fino prilagodite pojedincu, rezultati definitivno neće izostati.
u svijet hrane i prehrane ušla sam kroz rad na sebi još za vrijeme studija na Prehrambeno-Biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te sam znanja dalje usavršavala kroz nastavnički rad s djecom u Ugostiteljsko turističkom učilištu i naravno kroz individualni i grupni rad s klijentima različitih dobnih skupina. 
E info@e-hrana.com

Društvene mreže

Zakažite konzultacije

Vaša Email adresa *

Odaberite vrstu usluge *

Napomena

captcha

Gdje smo?

 Mail e-hrana@e-hrana.com

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak: 10:00 do 18:00 h (vaš dolazak po najavi)
Subota: po dogovoru
Informacije o rasponu cijena

Bavimo se

Regulacijom tjelesne težine
Oporavkom organizma od bolesti
Dječjom prehranom

Naše usluge možete ostvariti

 Dolaskom u naš ured
 Putem telefona (besplatna dostava naših proizvoda)
 Putem maila (besplatna dostava naših proizvoda)

Back to Top

Zakažite termin!

Vaša Email adresa *

Odaberite vrstu usluge *

Napomena

captcha