Prvi online centar zdrave prehrane / info@e-hrana.com

Izbirljiva djeca.

Mali izbirljivci

Odbijanje hrane je normalna faza kroz koju djeca prolaze. Najčešće počinje u drugoj, a završava do šeste godine života. Dječja izbirljivost se manifestira na različite načine, neka ne žele jesti hranu zelene boje, neka jedu samo hranu bijele boje ili neće jesti hranu zbog njezine teksture (npr. breskve zbog dlačica na kori) itd.

Poznato je da se djeca rađaju sa sklonosti ka slatkoj i slanoj hrani, kao i averzijom prema gorkim i kiselim okusima. Ti nagoni preostali su još od naših “špiljskih dana”, kada je refleks odbacivanja kisele i gorke hrane služio kao mehanizam za preživljavanje tj. prepoznavanje otrovnih biljaka i plodova – koje često imaju gorak ili kiseli okus. Danas je taj refleks jedan od ključnih razloga zašto djeca postaju “mali izbirljivci” i izbjegavaju hranu, najčešće voće i povrće u širokom luku.

Djeca odbijaju probati nove namirnice zbog straha od nepoznatog, tzv. prehrambene neofobije. Ovaj strah objašnjava zašto djeca jedu jednu ili dvije namirnice koje su im dobro poznate, a sve ostalo odbijaju jesti. Dobro je znati da većina djece preraste izbirljivost, ako roditelji pravilno postave i pruže im podršku u ovoj fazi života.

No, za izlazak iz ove faze potrebno je puno truda i razumijevanja odraslih. Najbolji način za nadilaženje tendencije izbirljivosti jest opetovano izlaganje novim namirnicama odnosno namirnicama koje su djeca inicijalno odbila jesti. Samo treba biti strpljiv.

Djecu ne treba siliti da jedu hranu koju ne žele jesti, ali im je treba ponovo ponuditi. Ponekad je djeci potrebno 10 do 16 izlaganja istoj namirnici da bi je prihvatili kao poznatu i odlučili probati.

Nutricionist za djecu i bebe vam može pomoći

Stjecanje pravilnih prehrambenih navika u djetinjstvu definira odabir hrane tijekom ostatka života. Razigrani dječji um vrlo lako upija nove informacije osobito ako su mu prezentirane na jednostavan i lako shvatljiv način te time postaju osnova prevencije mnogih kroničinih i teških oboljenja u kasnijim životnim fazama. Ukoliko se kao roditelji odlučite učiniti ovaj važan korak za zdravlje svoga djeteta, stjecati nova znanja i njihovu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu time svakako postavljate čvrste temelje budućeg zdravlja vašeg djeteta. Tendencije djece da odbace novu namirnicu pri prvom kušanju proizlazi iz straha od nepoznatog. Istraživanja su pokazala da je sklonost prihvaćanja novih namirnica veća opetovanim izlaganjem tim namirnicama u neprisilnom okruženju. Nove namirnice obično treba ponuditi djetetu 10 do 16 puta da bi konačno bile prihvaćene.

Istovremeno samo nuđenje novih namirnica neće nužno dovesti do sviđanja ali potaknui dijete da proba hranu je nužan preduvjet ovog procesa. Svijesnost roditelja o tome da je ovakvo ponašanje sasvim normalno je od iznimne važnosti!

 

Potpuno je prirodno da se roditelji brinu dobiva li dijete dovoljno energije i nutrijenata kroz hranu koju jede, pogoto ako povremeno odbija jelo u potpunosti. Međutim, nije toliko važno ako dijete ne pojede jedan obrok, čak ni što je dijete pojelo u jednom danu, mnogo je važnije sagledati što je dijete pojelo tijekom jednog tjedna. Stoga je dobro bilježiti količinu i vrste hrane koju je dijete pojelo kroz sedam dana i tek tada možete imati realnu sliku kvalitete djetetove prehrane.

Dok god se dijete normalno razvija i raste, dobiva na težini i jasno je vidljivo da nije bolesno, ne treba se brinuti. Ali to nikako ne znači da ne treba ništa poduzimati. Treba imati na umu da je najbolji način da dijete nauči jesti, onaj da kopira roditelje, zato budite dobar primjer svojoj djeci.

Ako ste zabrinuti da je izbirljivost vašeg djeteta vrlo restriktivna i/ili da ugrožava njegov rast i razvoj, zatražite pomoć stručnjaka, liječnika pedijatra i ntricionista.

Ivana Purić

Nutricionist, dipl. ing., prof.

Djelujte na uzroke, ne bavite se simptomima!

O meni

 Ljudsko tijelo promatram kao nedjeljivu cjelinu, koja može optimalno funkcionirati samo ako su svi njeni sustavi zdravi i funkcionalni, stoga ako prehranu fino prilagodite pojedincu, rezultati definitivno neće izostati.
u svijet hrane i prehrane ušla sam kroz rad na sebi još za vrijeme studija na Prehrambeno-Biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te sam znanja dalje usavršavala kroz nastavnički rad s djecom u Ugostiteljsko turističkom učilištu i naravno kroz individualni i grupni rad s klijentima različitih dobnih skupina. 
E info@e-hrana.com

Društvene mreže

Zakažite konzultacije

Vaša Email adresa *

Odaberite vrstu usluge *

Napomena

captcha

Gdje smo?

 Mail e-hrana@e-hrana.com

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak: 10:00 do 18:00 h (vaš dolazak po najavi)
Subota: po dogovoru
Informacije o rasponu cijena

Bavimo se

Regulacijom tjelesne težine
Oporavkom organizma od bolesti
Dječjom prehranom

Naše usluge možete ostvariti

 Dolaskom u naš ured
 Putem telefona (besplatna dostava naših proizvoda)
 Putem maila (besplatna dostava naših proizvoda)

Back to Top

Zakažite termin!

Vaša Email adresa *

Odaberite vrstu usluge *

Napomena

captcha